latinica  ћирилица
08/12/2019 |  20:03 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Fakultet za fizičko vaspitanje u Palama dobija novi smještaj

Konačno se nazire rješenje problema starog višeg od dvije decenije - smještaj Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Uskoro bi trebalo da bude završen idejni projekat za objekat koji će, osim studentima, biti na raspolaganju i građanima ove regije.

Od 1994. godine kada je i osnovan, studenti Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu boravili su na Stambolčiću, desetak kilometara udaljenom od Pala. I danas su postanari na Ekonomskom i Pravnom fakultetu u Palama.

Borislav Cicović, dekan Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport, kaže da je ovo jedini falutet koji nema svoj smještaj, jer još nije iznađeno trajno rješenje, kao i da je ovo jedan od četiri fakulteta u Palama.

Prema projektu koji je u začetku, u sportskoj dvorani Peki u Palama, osim prostorija za Fakultet, u planu je i izgradnja poluolimpijskog bazena, kuglane i karling centra. Ti sadržaji bili bi na raspolaganju i građanima.

- Prelaskom u ovu dvoranu bi otvorili i kineziloški centar gdje će biti i dijagnostički centar koji će raditi sa djecom predškolskog uzrasta i osnovcima. Smatramo, da se i stariji građani mogu uključiti kako ne bi zbog ovih potreba odlazili na dijagnostiku u Sarajevo - naveo je Cicović.

Opština Pale podržala je ovaj projekat. Ustupila je 2.400 metara kvadratnih prostora u dvorani Peki, a nosilac je i izrade projektne dokumentacije. Projekat je podržao i rektorat Univerziteta.

Boško Јugović, načelnik opštine Pale, rekao je da bi bili veoma zadovoljni ukoliko uspiju da finansijski zatvore ovu konstrukciju i izgrade kuglanu i bazen, koji bi prije svega bio namjenjen studentima, ali i građanima.

Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rekao je da će se projekat odvijati u dvije faze, od koji prva podrazumijeva izgradnju neophodnih prostorija za funkcionisanje Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport, a nakon toga u zavisnosti od sredstava bi bio izgrađen i bazen.

Prema prvim proračunima, za ovaj projekat potrebno je nešto više od tri miliona maraka, koji tek treba da budu obezbijeđeni. Ovaj fakultet jedan je od najuspješnijih u Srpskoj. I ove godine upisano je više od 70 studenata.