latinica  ћирилица
08/12/2019 |  21:10 ⇒ 21:14 | Autor: RTRS

Migrantska kriza problem koji je potcjenjivan od samog početka (VIDEO)

Savjet ministara se pokazao jako loše po pitanju migrantske krize. To pitanje je isključivo u nadležnosti Savjeta ministara i mislim da se izgubila kontrola nad tim procesom. BiH nije ta koja sama može da riješi taj problem, rekao je predsjedavajućui Savjeta ministara Zoran Tegeltija u intervjuu za RTRS.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Najveća zamjerka Savjetu ministara je što su oni taj problem potcjenjivali i to od samog početka, kaže Tegeltija.

- Potcjenjujući taj problem u samom početku njegovog nastajanja, došlo je do toga da je BiH sada postalo zatvoreno mjesto, jer imamo nekontrolisan ulazak migranata. Skoro svako ko hoće, može da uđe. Naravno, ne preko zvaničnih graničnih prelaza. A onda sve su uradili da ti ljudi ne idu dalje iz BiH - kaže on.

Tegeltija ističe da je stvoren ogroman humanitarni problem gdje se migranti susreću sa nehumanim uslovima za život. Naravno, kaže, tu odgovornost ne snosi samo BiH, ali da je Savjet ministara od početka radio kako treba, došli bismo, kako je rekao, do boljih rješenja.

- Kada je MUP Srpske upozoravao na 3.000 migranata koji dolaze, sa nivoa BiH je odgovoreno da ih nema više od 500. Govorili su i da migranti dolaze kao turisti. To je postao bezbjednosni problem. Mogu neki pričati da nije, ali pitajte ljude iz Unsko-sanskog kantona i vidjećete šta će reći - ističe Tegeltija.

Potrebna je, kaže, sardnja svih institucija, ali i saradnja sa međunarodnom zajednicom.

- Ako se ovako nastavi, broj migranata će biti veći nego broj stanovnika nekih lokalnih zajednica. A zemlje EU ne žele da prime te migrante koji tamo i žele da idu, a ne da ostanu u BiH. EU ih očigledno ne želi. BiH želi da ostane otvorena zemlja, ali da se u nju ulazi i izlazi sa validnim dokumentima i kako je definisano za zakonom - naglasio je Tegeltija.

On je najavio i da će biti predstavljen novi plan za migrantski problem koji će definistati sa novim ministrom bezbjednosti i međunarodnom zajednicom, ali i svim, kako kaže, policijskim agencijama u BiH.