latinica  ћирилица
09/12/2019 |  08:15 ⇒ 13:17 | Autor: SRNA

Nastavnici srpskog jezika u Izraelu o izučavanju Holokausta

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić boraviće danas i sutra u posjeti Izraelu u okviru seminara za nastavnike srpskog jezika i istorije o izučavanju Holokausta.

Seminar je i ove godine organizovan u Međunarodnoj školi za izučavanje Holokausta Јad Vašem u Јerusalimu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva navode da je saradnja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Јad Vašema, najznačajnije memorijalne ustanove koja se bavi stradnjem Јevreja u Drugom svjetskom ratu, uspostavljena 2012. godine.

Ovogodišnji seminar, u trajanju od sedam dana, pohađaće 20 nastavnika srpskog jezika i istorije koji rade u osnovnim i srednjim školama Republike Srpske.

- Јad Vašem je najznačajnija memorijalna ustanova koja se bavi izučavanjem Holokausta i stradanja Јevreja u Drugom svjetskom ratu, a znanja koja u Јad Vašemu stiču nastavnici doprinose kulturološko memorijalnom obrazovanju i širenju svijesti o kulturi pamćenja i sjećanja - navodi se u saopštenju.

Tokom posjete Izraelu biće razgovarano i o izložbi pod nazivom "Šoa - Kako je to ljudski bilo moguće" koja će biti otvorena u Muzeju Republike Srpske povodom "Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta", u organizaciji Memorijalnog muzeja Јad Vašem iz Izraela.