latinica  ћирилица
09/12/2019 |  09:05 ⇒ 09:06 | Autor: sputniknews.com

Sudbina Donbasa na stolu: Pariz dočekuje Putina i Zelenskog

Bilateralni sastanak predsjednika Rusije i Ukrajine – Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog – biće održan u Јelisejskoj palati, nakon završetka razgovora lidera "normandijske četvorke" (Njemačka, Rusija, Francuska, Ukrajina), saopštio je dopisnik Sputnjika iz Pariza.

Uoči sastanka planiran je niz bilateralnih susreta. Između ostalog, Putin će razgovarati sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel i francuskim liderom Emanuelom Makronom.

Kako piše list "Komersant", pozivajući se na neimenovane izvore u ruskoj vlasti, Rusija će se držati čvrste pozicije po pitanju realizacije Minskih sporazuma.

Izvor lista je objasnio da je za Ukrajinu predstojeći sastanak u Parizu politički akt, dok je za Rusiju radni susret.

- Ako je u sporazumu napisano da izbori treba da budu prevremeni, znači oni se ne mogu kombinovati sa redovnim. Niko ništa neće mijenjati - dodao je on. Po mišljenju neimenovanog izvora, plan Kijeva da revidira Minski sporazum neće biti realizovan. On je podsjetio da su Pariz i Berlin više puta govorili da dokument nema alternativu.

"Normandijski format" – diplomatska grupa od predstavnika Njemačke, Rusije, Francuske i Ukrajine za rješavanje situacije u Donbasu. Format se pojavio u junu 2014. godine: tada je tokom obilježavanja 70. godišnjice invazije saveznika u Normandiji lidera četiri države prvi put su razgovarali o deskalaciji situacije na jugoistoku Ukrajine.