X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
09/12/2019 |  10:08 ⇒ 10:09 | Izvor: SRNA

Čubrilović: Srpska posvećena zaštiti ljudskih prava

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović naglasio je da su Srpska i njene institucije posvećene zaštiti elementarnih ljudskih prava i sloboda svih njenih građana u skladu sa zakonima, Ustavom i najvišim međunarodnim standardima, konvencijama i Deklaracijom UN.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

- Zaštita ljudskih prava i sloboda je u osnovi našeg ustavnog, pravnog i političkog sistema. Cilj je da institucije svakom čovjeku obezbijede ista prava. Narodna skupština Republike Srpske, kao najviša zakonodavna institucija, dala je ogroman doprinos uspostavljanju demokratskog sistema, vladavine prava i poštovanju najviših prava i sloboda svakog čovjeka u našem društvu - istakao je Čubrilović povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

On je rekao da su ostvarivanje i zaštita ljudskih prava i sloboda svih, posebno najugroženijih kategorija i manjinskih zajednica, osnova svakog demokratskog, modernog i slobodnog društva, vladavine prava i pravne države, saopšteno je iz Narodne skupštine.

- Zaštita ljudskih prava je civilizacijska tekovina i neophodno je predano raditi na ispunjavanju svih načela o ljudskim pravima i slobodama -- naveo je Čubrilović.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra, jer je tog dana 1948. godine potpisana Opšta deklaracija o ljudskim pravima kojom je prvi put u istoriji priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i bezbjednost bez ikakvih razlika.