latinica  ћирилица
09/12/2019 |  11:30 ⇒ 11:34 | Autor: TANЈUG

Vučić: Srbi i Hrvati će morati odgovornije da se ponašaju i sarađuju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uvjerenje da Srbija sa Hrvatskom, uprkos problemima iz prošlosti, imati u budućnosti mnogo bolje odnose nego što su bili prije i poručio da će i Srbi i Hrvati morati odogovornije da se ponašaju i sarađuju kako bi opstali u budućnosti.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb)

– Stvarno mislim da će u u budućnosti, uprkos činjenici da su Hrvati najmanje popularni u Srbiji, a Srbi u Hrvatskoj, da će Srbi i Hrvati morati da budu, ne u istoj državi, već da će morati da budu zajedno i da se zajednički surpostavlaju različitim problemima koji će dolaziti spolja ako žele da opstanu – rekao je Vučić.

Kako je rekao, svi zajedno ćemo morati da se odgovornije ponašamo ukoliko želimo da opastanemo.

Hrvatska književnica Vedrana Rudan zapitala je prethodno Vučića, u emisiji Hit tvit na Pinku, zašto se ne bi nakon 30 godina stavio "krst" na taj "odvratni rat i zašto stalno izvlačimo leševe i ubijene roditelje?".

– Mislim da je problem u političarima, a ne u običnim ljudima... Јeste li vi mirotvorac, a oni divljaci koji ne daju? – zapitala je Rudan predsjednika Srbije.

Vučić je rekao da to ne može da se dogodi još, zato što Hrvati "obično traže od nas da se posipamo pepelom, da se izvinjavamo i da se nikada ne sjetimo Јasenovca".

– A, ovdje govore samo o onome što bismo samo mi željeli da čuejmo i to tako ide – dodao je Vučić.

Rudan je pitala da li misli da se u Srbiji “izvlači“ Јasenovac, pa ove jame i one jame i da li možemo prestati sa tim zbog djece?

Vučić je odgovorio:

- Ako bi neko bio u stanju da prestane sa tim, mi bi bili spremni da kazemo "u redu je da prestanemo". Prihvatam da prestanem odmah, samo da nam sutra ne kažu kako su u domovinskom ratu Srbi agresori i ovakvi ili onakvi, ali, oni neće da prekinu. Oni (u Hrvatskoj) će reći da je to zalog za budućnost i da Srbija to mora da prizna.

Rudan je, takođe, prethodno pitala Vučića zasto se kao predsjednik najveće zemlje na Balkanu više ne posveti miru i da li zaista misli da postoji šansa da Hrvatska napadne Srbiju, odnosno – zašto se Srbija naoružava i ko je može napasti.

– Ne misilim da je to realno (da Hrvatska napadne Srbiju), ne svakako u ovom trenutku, ne ni u budućnosti – rekao je Vučić i zapitao Rudan da li neko misli da Srbija treba da bude bez vojske.