latinica  ћирилица
09/12/2019 |  11:53 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

Beč: Velika proslava 800 godina autokefalnosti SPC

U Beču je održano više značajnih manifestacija u okviru proslave jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i istaknuto da su Hilandar i Nemanjići među ključnim simbolima stvaranja i trajanja osmovjekovnog života i djelovanja crkve.
800 godina SPC, Beč - Foto: RTRS
800 godina SPC, BečFoto: RTRS

Organizatori obilježavanja, koje je trajalo od petka, 6. decembra, do juče su bili Eparhija austrijsko-švajcarska i odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnof društva "Prosvjeta" u Austriji.

U okviru obilježava u petak je služena večernja služba u Crkvi Svetog Save i svečano otvorena izložba "Hilandaru u pohode" slikara Stanka Rodića iz Novog Sada.

- Njegove slike-objekti izvedeni u nevelikim formatima monumentalne snage, sa oslikanim kamenjem na kojima su likovi svetaca ili zidine manastira Hilandara, kao i ugrađeni delići stare hilandarske ograde, vrata, konopa i mreža, približile su duh i lepotu ovog drevnog manastira gostima proslave - saopšteno je danas iz "Prosvjete".

Poslije izložbe održana je bečka promocija trilogije "Nemanjići" Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića i tom prilikom je vladika austrijsko-švajcarski Andrej podsjetio da su i Hilandar i Nemanjići među ključnim simbolima stvaranja i trajanja osmovjekovnog života i djelovanja SPC.

- Svaka od ovih manifestacija i sama za sebe bi predstavljala značajan kulturni i duhovni događaj, a ovako usklađene šalju snažnu poruku o jedinstvu i trajanju naše crkve i našeg naroda - istakao je vladika Andrej.

U subotu, 7. decembra, u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice služeno je večernje bogosluženje u prisustvu vladike Andreja i episkopa vranjskog Pahomija, te sveštenstva i brojnih gostiju, a potom je održana svečana akademija.

Umjetnički dio večeri obilježen je nastupima Mešovitog eparhijskog hora "Kornelije Stanković" iz Beča pod dirigentskom palicom Ive Mrvoš-Anokić, malog "Prosvjetinog" hora pod dirigentskom palicom Vere Simić, polaznika "Prosvjetine" škole srpskog jezika i "Prosvjetinog" kluba mladih umjetnika, kao i grupe "Trio pokret" iz Beograda.

Poslije akademije u crkvenoj sali otvorena je izložba o životu i radu Milutina Milankovića koji je svojim životom i djelovanjem spojio Beč i Beograd. Izložba je organizovana u saradnji sa Udruženjem "Milutin Milanković" iz Beograda i biće otvorena sve do Savindana.

Svečanosti su završene juče svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice i svečanim ručkom koji je priredio episkop Andrej.

Ovim povodom u Beč su pristigli brojni visoki gosti iz matice i dijaspore. Osim domaćina, episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, bili su prisutni i episkop vranjski Pahomije i episkop pakračko-slavonski Јovan.

Među zvanicama su bili i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, predstavnik Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Srbije Marko Nikolić, predstavnik Uprave Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Nikolina Milatović, brojni drugi predstavnici državnih, kulturnih i prosvetnih institucija iz Srbije, Republike Srpske i Austrije.