latinica  ћирилица
09/12/2019 |  11:55 ⇒ 12:00 | Autor: RTRS

U subotu manifestacija "Drinić kroz igru i pjesmu"

Kulturno umjetničko društvo "Grmeč" iz Drinića u opštini Petrovac, sedmi put po redu organizuje tradicionalnu manifestaciju Veče folklora "Drinić kroz igru i pjesmu", koja će biti održana u subotu 14. decembra ove godine.
Kulturno umjetničko društvo "Grmeč" iz Drinića - Foto: RTRS
Kulturno umjetničko društvo "Grmeč" iz DrinićaFoto: RTRS

Ova manifestacija biće održana u sali Osnovne škole "Drinić" u istoimenom mjestu, sa početkom u 18 časova, a među učesnicima će se naći kulturno-umjetnička društva i pjevačke grupe iz Petrovca i okolnih opština, ali i iz Srbije.

Tako su, pored organizatora, svoje učešće potvrdila kulturno-umjetnička društva "Mira Lukač" iz Drvara, "Sava Vukosavljev" iz Zmajeva u Srbiji, "Gavrilo Princip" iz Bosanskog Grahova, te domaće pjevačke grupe "Drvosječe" i "Teša i Gagi", zatim Etno ansambl "Uspomene" iz Drvar i Etno grupa "Carza" iz Drvara, ali i Dječji hor iz Drinića.

Prema riječima organizatora ove već tradicionalne manifestacije, cilj je na jednom mjestu okupiti omladinu i odrasle i to oko ideje o učenju, dobrim navikama i tradiciji, sa namjerom da se sačuvaju od zaborava.

- Želimo da ovom manifestacijom okupimo mlade i stare oko osnovne ideje o pjesmi i igri, kao izrazu slobode srpskog naroda na ovim prostorima - rekao je Boško Branković, sekretar KUD-a "Grmeč".

On je pozvao Petrovčane I sve ljubitelje folklola I izvornih pjesama da dođu na ovaj događaj i na taj način podrže njegovu organizaciju, sa ciljem da on u narednim godinama postane mjesto okupljanja ljudi ovog kraja.

Generalni pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo prosvjete I kulture Republike Srpske, dok su prijatelji manifestacije opštine Petrovac-Drinić i Bosanski Petrovac, te Eparhija bihaćko-petrovačka Srpske pravoslavne crkve.