latinica  ћирилица
09/12/2019 |  12:07 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

UKC: Deset godina Centra za peritoneumsku dijalizu

Univerzitetski klinički centar obilježio je 10 godina od otvaranja Centra za peritoneumsku dijalizu, prvog takvog u Republici Srpskoj.

Tokom deset godina, ovom metodom liječeno je 89 pacijenata, a danas je dostupna i u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

Povodom 10-godišnjice organizovan je stručni seminar i promovisana nova metoda liječenja.

Šef Odjeljenja nefrologije sa opštom internom medicinom UKC-a Vlastimir Vlatković rekao je novinarima da je u proteklih 10 godina peritoneumskom dijalizom liječeno 89 pacijenata.

On je naveo da je povodom ovog jubileja, danas u UKC održan seminar pod nazivom "Automatska peritoneumska dijaliza" i predstavljen sistem koji omogućava liječenje ovih pacijenata uz onlajn kontrolu tokom 24 časa, bez dolaska u bolnicu.

- U Republici Srpskoj trenutno je pomoću ove metode na liječenju 27 pacijenata. Ona predstavlja jedan vid samoliječenja, gdje se pacijenti u bolnici edukuju, a onda se otpuštaju kući sa potrošnim materijalom kako bi ovu metodu mogli sprovoditi u kućnim uslovima - pojasnio je Vlatković.

Načelnik Centra za internu medicinu Univerzitetske bolnice Foča nefrolog Marijana Kovačević rekla je da je ova zdravstvena ustanova 2015. godine, zahvaljujući saradnji sa UKC Republike Srpske, počela sa metodom kontinuirane ambulantne peritoneumske dijalize.