X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
09/12/2019 |  13:01 ⇒ 13:23 | Izvor: RTRS

Preminuo književnik i glumac Zoran Rankić

Danas je u Beogradu u 84. godini, poslije duže i teške bolesti, preminuo poznati srpski glumac i književnik Zoran Rankić.
Zoran Rankić (foto: privatna arhiva / agencije) -
Zoran Rankić (foto: privatna arhiva / agencije)

Rankić je bio najpoznatiji po ulogama Nikole Kalabića u mini televizijskoj seriji "Posljednji čin" i Žarka Popare u seriji "Srećni ljudi".

Rankić je rođen u Derventi 1935. godine.

Bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, satiričar, dramski pisac, reditelj, aforističar i pjesnik.

Ostvario je 26 uloga na filmu i televiziji i više stotina na radiju, a bio je poznat i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima.

Rankić je bio član Udruženja dramskih umjetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga.

Pozorišnu karijeru započeo je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, čiji je bio član do 1960. godine.

U malom pozorištu Sarajevo bio je od 1971. godine, u Savremenom pozorištu Beograd od 1961. do 1975. godine, a u Beogradskom dramskom pozorištu od 1975. do 1999. godine.

Prvu televizijsku ulogu dobio je u filmu "Sektor D" 1962. godine, a naredne godine pojavio se u televizijskoj seriji "Šest svečanih pozivnica".

Autor je dramskih djela "Kalemegdanci" i "Skretnica". "Kalemegdanci" su, u njegovoj režiji postavljeni na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Rankić je autor zbirki pjesama "Aorist" i "Ekser" (2006).

Objavio je i knjige aforizama: "Doviđenja, kako ste?" , "Aforizmi", "Balkanski nervčik", "Ovdje kiša, ali i Srbija" i "Kod cara u podne".

Aforizme je objavljivao u dnevnim novinama i časopisima Reflektor, Ekspres Politika, Večernje novosti, Politika, Otadžbina i Kafane.

Više od 15 godina bio je stalni saradnik Ošišanog ježa u kojem je objavljivao aforizme u rubrici "Balkanski nervčik".

U Večernjim novostima je osamdesetih godina prošlog vijeka imao satiričnu rubriku "Aforizmi jednog glumca".