latinica  ћирилица
09/12/2019 |  13:22 ⇒ 13:36 | Autor: TANЈUG

Egzit na vrhu liste najvećih muzičkih festivala

Enciklopedija World Atlas postavila je Egzit na prvo mjesto svoje nedavno objavljenje liste najvećih muzičkih festivala na svijetu, saopštili su iz Egzita.
Egzit - Foto: B92
EgzitFoto: B92

Uredništvo Atlasa opisuje Egzit kao višestruko nagrađivani ljetni festival čija posjećenost broji preko 200.000 ljudi iz najrazličitijih zemalja svijeta.

Budući da je Egzit iza sebe ostavio i nekoliko događaja sa još većom posjetom i dužom istorijom, pa i višestruko većim budžetima, kao što su britanski gigant "Glastonbury" ili brazilski "Rock in Rio", može se zaključiti da je lista najvećih festivala određena po njihovom značaju i zbiru svih faktora, što novo priznanje za Egzit čini još važnijim.

Atlas navodi i da internacionalni muzički festivali nude platformu lokalnim i svjetskim talentima da svoje nastupe predstave široj publici, a takođe dozvoljavaju i veliku kulturološku razmjenu i doprinose turističkom razvoju zemalja u kojima se održavaju.

Osim toga, veliki muzički festivali privlače ogroman broj ljudi, što veoma pozitivno utiče na lokalnu ekonomiju.

Upravo ovu tvrdnju dokazuje i činjenica da je Egzit festival samo ove godine ostvario rekordan doprinos privredi Srbije, sa čak 16.4 miliona evra. Od osnivanja festivala do danas, privreda Srbije ostvarila je preko 180 miliona evra ekonomske koristi od Egzita, i to ne računajući višestruko veću procijenjenu vrijednost međunarodne promocije Novog Sada i cijele Srbije.

U svom tekstu o muzičkoj festivalskoj industriji, Atlas navodi i da baš festivalska industrija na globalnom planu trenutno vrijedi tri milijarde američkih dolara i da je brzorastuća u celom svijetu. To potvrđuje i Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija koja navodi procjenu da će već u narednoj deceniji gotovo 370 miliona mladih putnika činiti ukupnu potrošnju od preko 400 milijardi dolara.

Egzit festival godinama unazad dobija priznanja svjetski uglednih medija.

Tako ga je britanski javni servis Bi-Bi-Si uvrstio na najuži spisak najvećih festivala svijeta, opisujući ga kao festival koji "njeguje svoj revolucionarni duh", dok je Forbs kao glavni adut Egzita označio upravo program festivala.

Tajms je u opširnom članku o Srbiji Egzitu dodijelio epitet "Glastonbury na Dunavu", dok je Gardijan u svom globalnom kalendaru najboljih svjetskih događaja za jul izdvojio baš Egzit, iako je taj mjesec tradicionalno krcat festivalima širom svijeta.

Egzit festival 2020. godine biće održan od 9. do 12. jula.