X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
09/12/2019 |  13:29 ⇒ 13:30 | Izvor: klix.ba

U utorak kreće izmještanje migranata iz Vučjaka

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić najavio je da će izmještanje migranata iz kampa Vučjak u Unsko-sanskom kantonu biti podijeljeno u tri faze, odnosna da će faza izmještanja migranata biti posebna faza planirana za utorak.
Migranti na Vučjaku - Foto: klix.ba
Migranti na VučjakuFoto: klix.ba

Ružnić je rekao kako će u sklopu prve faze biti pripremljeni bezbjednosni aspekti izmještanja migranata, što znači osiguranje hrane i prevoza, doktora i tehničara, kao i policijskih snaga. Akcija izmještanja će, kako je to najavljeno, biti operativna.

- Izmještanje migranata iz Vučjaka će trajati tri dana, i biće podijeljeno na predradnje, radnje izmještanja i radnje koje će se desiti kasnije. Mi smo zaduženi da operativno pripremimo predradnje. Dogovoreno je to sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem - naveo je Ružnić.

Ružnić je potvrdio da će, ukoliko to bude potrebno, zatraži asistenciju prilikom izmještanja migranata prema Ušivku i Salakovcu.

Migranti će, kako je to najavljeno, privremeno biti prebačeni u kasarnu Ušivak.

- Budući da kasarna još nije renovirana, ovi ljudi će iz Ušivka biti prebačeni u Blažuj. Ukoliko ne budu mogli biti smješteni u Blažuj, postoji ideja da se jedan dio njih prebaci u Salakovac - istaknuto je na današnjoj konferenciji, prenosi Kliks.

Izdvojeno je 40 miliona evra. Do sada je 92 odsto potrošeno na humanitarnu pomoć, renoviranje i održavanje zgrade, hranu, odjeću, higijenske potrepštine i psiho-socijalnu zaštitu

Ružnić je dodao da je međunarodna zajednica davala podršku institucijama. Istakao je kako je u Sarajevu novac otišao na pomoganje institucijama koje su bile zadužene za reagovanje, kao što je Služba za poslove sa stranicma.

Šef Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini i subregionalni koordinator za Zapadni Balkan Peter Van der Overart je kazao da je izmještanje migranata iz kampa Vučjak prvi korak ka smanjivanju pritiska sa Unsko-sanskog kantona.

- Sve je plaćala međunarodna zajednica, njihov budžet je ostao kao u 2017. i 2018. godini. Svi ovi centri finansiraju se od međunarodne zajednice - kazao je Van der Overart.