latinica  ћирилица
09/12/2019 |  15:20 ⇒ 15:22 | Autor: SRNA

Počela gradnja tunela Zenica (VIDEO)

Bušenjem tunela Zenica dužine oko 2,5 kilometara na poddionici Ponirak-Vraca, čija je vrijednosti oko 59,5 miliona evra bez PDV-a, počela je njegova izgradnja u okviru auto-puta na Koridoru 5C.

Sredstva za tunel obezbijeđena su putem Evropske investicione banke u visini od 50 miliona evra i bespovratnim sredstvima EU od 19 miliona evra u okviru Agende za povezivanje preko investicionog okvira za Balkan, saopšteno je iz preduzeća Autoceste FBiH.

Tunel će skratiti put Zenica-Žepče za pet kilometara.

Direktor preduzeća Autoceste FBiH, Adnan Terzić, rekao je da će se ovaj tunel spojiti sa zaobilaznicom kod Zenice i spustiti se u Nemiloj na magistralni put M-17.

Federalni ministar saobraćaja i veza Denis Lasić rekao je da je rok za završetak radova 30 mjeseci, što govori o ozbiljnosti projekta, te naglasio da će realizacijom biti bolja saobraćajna povezanost.

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler istakao je da je prednost ovog projekta povezivanje BiH sa zemljama u regionu, ali i EU.

- Zadovoljstvo mi je da je EU u stanju finansijskim sredstvima pratiti svoja deklarativna opredjeljenja, obezbijedivši 31 milion evra bespovratnih sredstava. Ovo danas je jedna i te kako pozitivna priča u moru onih da BiH kasni, da je na začelju - rekao je Zatler.

Predstavnik EIB-a za BiH Sandrin Friskia izjavila je da BiH kroz modernizaciju putne infrastrukture jača svoj razvoj i unapređuje bezbjednost saobraćaja.

- Ovaj projekat je primjer dugogodišnje saradnje koju imamo s Autocestama FBiH, ali i s drugima koji su obezbijedili nepovratna sredstva. Današnja ceremonija označava novi temelj na dionici Koridora 5C - rekla je Friskia.

Direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Manuela Nasl rekla je da je Koridor 5C strateški projekt, te dodala da ne postojanje kvalitetne infrastrukture predstavlja i prepreku ekonomskom razvoju jer se protok ljudi i robe može obezbijediti samo na taj način.

- Koridor 5C signal je za bržu integraciju regije Balkana, a samim tim i Evrope. Ponosni smo da smo u realizaciji ovog cilja partneri sa EIB-om, EU i lokalnim vlastima - rekla je Nasl.

Obilježavanju početka radova prisustvovao je predsjednik FBiH Marinko Čavara.