latinica  ћирилица
09/12/2019 |  16:01 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Doboj: Privrednicima porez na nepokretnosti manji za 50 odsto

Privrednici iz Doboja, koji se bave proizvodnjom, porez na nepokretnosti ubuduće će da plaćaju za 50 odsto manje. Odluka je to gradske skupštine s namjerom da olakša privređivanje.

Preduzeća koja se bave proizvodnjom porez na nepokretnosti naredne godine plaćaće 0,10 odsto od vrijednosti nekretnine. Privrednik Murvet Bajraktarević smatra da je niži porez olakšanje, ali da bi mogao biti još manji.

- Za svoj objekat dajem 20 hiljada maraka, to su tri radna mjesta. Trebalo bi po meni dati povlastice još veće ako se mora ići na neku stopu za proizvodnju, da ide taj najmanji mogući procenat da bude za nas u proizvodnji - istakao je privrednik Murvet Bajraktarević.

Odluka gradske uprave da umanji porez na nepokretnosti jedna je od mjera kojima se želi podstaći investiranje i privređivanje.

- Šaljemo jednu jasnu poruku da želimo da budemo konkurentiji od drugih lokalnih zajednica, a samim tim da privučemo što veći broj ljudi da se opredjeljuju da ulažu u grad Doboj - poručio je Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja.

Sanja Vulić, predsjednica Skupštine grada Doboj, poručuje da se netreba previše obazirati na kritike.

- Oni koji žele da rade oni će pronaći način da nas pohvale i da kažu da je to dobro i da ima smisla, a oni koji traže primjedbu oni će uvijek da kritikuju - istkala je Sanja Vulić.

Porez na nepokretnosti za ostala preduzeća, vlasnike nekretnina, stanova i poslovnih prostora, iznosiće 0,20 procenata. Dobojska opozicija ima drugačiji stav.

- Najniži mogući porez za firme koje obavljaju proizvodne djelatnosti, a maksimalan porez za dobojske gazde koji imaju na hiljade kvadrata za iznajmljivanje zapošljavaju nula radnika i sav prihod stavljaju u svoj džep - ističe Vedran Gligorić, odbornik SP-a.

Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a, imao je svoj prijedlog.

- Kriterijume mogu da zadovolje i one poslovne firme koje se bave skladištenjem i drugim vrstama poslova pa je moj prijedlog da se decidno i jasno razdvoje one privredne grane koje se bave proizvodnjom - istakao je Vasiljević.

Da bi podstakli privređivanje nadležni u gradu Doboju ranije su umanjili naknade po osnovu građenja. Plan je takođe da grade industrijsku zonu.