latinica  ћирилица
09/12/2019 |  16:25 ⇒ 19:56 | Autor: SRNA

Sramotna kazna Veselijevoj; Sud BiH nagradio sve koji su zvjerski ubijali Srbe

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice ocjenjuje da je sramotna i uvredljiva drugostepena odluka Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je Elfeti Veseli kazna povećana sa 10 na samo 13 godina zatvora za mučenje i svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića kod Zvornika 1992.godine.
Elfeta Veseli i Slobodan Stojanović - Foto: Screenshot
Elfeta Veseli i Slobodan StojanovićFoto: Screenshot

U ovoj organizaciji smatraju da se mora stati ukraj jednostranom radu Suda BiH koji optuženim Srbima izriče drakonske kazne za bilo kakav, nekada i nedokazani zločin, dok se Bošnjacima izriču minimalne kazne i oslobađajuće presude za brutalne i masovne zločine.

U saopštenju ove organizacije navodi se da je presudom Veselijevoj još jednom poslata poruka da su svi koji su silovali, mučili, klali i na drugi način zvjerski ubijali Srbe nagrađeni od Suda BiH.

- Činjenica da je žena ubila dijete, koje je ni krivo ni dužno dospjelo u njene krvlju isprljane ruke, jasno govori da ona nije imala nikakav osjećaj žaljenja, a način egzekucije bio je krajnje krvnički i zaslužuje najveću zakonom predviđenu kaznu - smatraju u ovoj organizaciji.

Porodice srpskih žrtava ocjenjuju da je ovo simbolična kazna i pozivaju srpske predstavnke u institucijama BiH da preispitaju svoje dalje djelovanje jer se, kako ističu, ne smije preći preko ovog sudskog omalovažavanja i uvreda porodica stradalih Srba i srpskog naroda.

Apelaciono vijeće Suda BiH drugostepenom presudom povećalo je danas Elfeti Veseli zatvorsku kaznu sa 10 na 13 godina za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. na području Zvornika.

Tužilaštvo BiH tereti drugooptuženu Elfetu Veseli da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice.

Prema optužnici, Veselijeva je na najsvirepiji način ubila Stojanovića, tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.