latinica  ћирилица
09/12/2019 |  16:54 ⇒ 19:50 | Autor: SRNA

Radošević na suđenju Dudakoviću: Na tijelu oca bile vidljive rupe od metaka

Svjedok Tužilaštva BiH Radomir Radošević rekao je danas pred Sudom BiH na suđenju optuženima za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine da je u Banjaluci tokom identifikacije nastradalog oca Rade uočio da je tijelo bilo u dobrom stanju i da je djelovalo kao da nije davno ubijen, iako je na grudima imao vidljive rupe od metaka.
Suđenje Dudakoviću - Foto: RTRS
Suđenje DudakovićuFoto: RTRS

- Sa bratom Draganom otišao sam u Banjaluku 22. ili 23. marta 1996. da identifikujemo tijelo oca koji je ostao u selu Vrtoče, u kojem smo živjel. On je ostao kada je 13. ili 14. septembra 1995. godine počela ofanziva Petog korpusa. Tijelo je bilo u dosta dobrom stanju i nama dvojici je djelovalo kao da nije davno ubijen - rekao je Radošević.

Tokom suđenja Atifu Dudakoviću i još petnaestorici pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine, svjedok je rekao da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske bio na drvarskom ratištu kada je počela muslimanska ofanziva.

- Nakon pada linije fronta, otišao sam u Prijedor gdje sam 14. septembra 1995. godine našao ujaka i majku Milevu koja mi je rekla da je otac ostao u Vrtačama i da je nestao. Pretpostavio sam da je ubijen, ali ne znam ko ga je i kada ubio. Pričalo se da se nije pomjerao iz sela - ispričao je Radošević.

On je dodao da je odmah, nakon što mu je majka rekla da mu je otac ostao u selu, prijavio njegov nestanak i da do poziva na identifikaciju nije znao ništa o njemu.

- Brat i ja smo išli na prepoznavanje. Tijelo je bilo u dosta dobrom stanju. Na osnovu toga sam zaključio da nije davno ubijen. U grudnom košu je imao rupe od metaka. Preuzeli smo tijelo i sahranili ga - rekao je Radošević.

Svjedok je potvrdio da su njegovo i okolna sela Prkosi, Krnjeuša, Teočak i Lipa bili naseljeni isključivo srpskim stanovništvom i da su u njima bile pravoslavne crkve.

- U Vrtoče sam prvi put otišao poslije rata, 1999. godine. Moja kuća i pomoćni objekti bili su porušeni, a seoska Crkva Svetog Ilije bila je bez krova - rekao je Radošević.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin nad civilima na području opština Bihać i Cazin.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Protiv 17. optuženog Aleta Hodžića predmet je razdvojen, nakon što je Sud dobio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada se za to steknu uslovi.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i tako onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih još se traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Suđenje će biti nastavljeno 23. decembra.