X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
09/12/2019 |  18:36 ⇒ 19:57 | Izvor: Agencije

Presušili Viktorijini vodopadi: Ovo smo prvi put vidjeli! (VIDEO)

Viktorijini vodopadi koji su nastali na mjestu gdje afrička rijeka Zambezi propada više od 100 metara u ponor i čija ljepota privlači na milione turista u Zimbabve i Zambiju, presušili su zbog najgore suše u posljednjih stotinu godina.
Presušili Viktorijini vodopadi - Foto: Screenshot/YouTube
Presušili Viktorijini vodopadiFoto: Screenshot/YouTube

Iako vodopadi obično uspore tokom sušne sezone, ove godine je došlo do neočekivanog opadanja u nivou vode. Strahuje se da bi klimatske promjene mogle trajno da unište vodopade.

- Prethodnih godina, kada bi presušili, to se ne bi dogodilo u tolikoj mjeri. Ovo prvi put vidimo - rekao je Dominik Njambe, prodavac turističkih suvenira.

Opao je broj turista koji su vidjeli na internetu da su vodopadi usporili.

Problem je što je cijela oblast pogođena sušom i što je mnogo stanovnika ostalo bez hrane i usjeva zbog suše. Procjenjuje se da je pomoć potrebna za oko 45 miliona ljudi.

Zimbabve i Zambija su pogođeni i restrikcijama struje, pošto je njena proizvodnja zavisna isključivo od hidtroelektrane Kariba, uzvodno od vodopada na Zambeziju.

Na drugim dijelovima vodotoka, vode ima veoma malo.

Prema podacima, nivo rijeke Zambezi je ispod onog 1995. godine, koji je bio do sada najniži zabilježen, a daleko ispod prosjeka. Predsjednik Zambije Edgar Lungu rekao je da je ovo upozorenje šta klimatske promjene čine životnoj sredini.

Viktorijini vodopadi su jedni od najvećih i najspektakularnijih u svijetu. Slapovi su uglavnom široki preko 1,5 kilometar, sa padom od 128 metara.