latinica  ћирилица
09/12/2019 |  21:52 ⇒ 22:44 | Autor: SRNA

Ćulum: Policija Srpske bilježi sve bolje rezultate

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj zadovoljavajuće u svim oblastima, da se svake godine bilježi sve manje krivičnih djela, da je na 100.000 stanovnika evidentirano manje od 10 razbojništava, a da je slična situacija i kada je riječ o krađi automobila.
Darko Ćulum - Foto: SRNA
Darko ĆulumFoto: SRNA

- Tako nije nigdje u našem okruženju, pa ni u Evropi, gdje se ta brojka kreće od 30 ili 40, pa do 200 razbojništava na 100.000 stanovnika - rekao je Ćulum.

On je istakao da je zadovoljan radom Policije Republike Srpske, koja bilježi sve bolje rezultate.

- Nastojimo da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske što bolje pozicioniramo u međunarodnoj saradnji i trenutno imamo desetak međunarodnih akcija kada je riječ o nedozvoljenoj proizvodnji i prometu opojnih droga, krijumčarenju oružja i sajber kriminalitetu, a u narednom periodu očekujemo rezultate tih akcija - rekao je Ćulum.

On je podsjetio da su policajci Srpske danas u saradnji sa policijom iz Holandije na području BiH uhapsili tri lica koja se dovode u vezu sa nedozvoljenom proizvodnjom i prometom opojnih droga, dodajući da očekuje da će i na području Holandije biti uhapšeno 14 ili 15 lica koja se dovode u vezu sa međunardonim krijumčarenjem opojnih droga.

Komentarišući deportaciju u BiH bezbjednosno interesantnih lica i njihovih porodica iz Sirije i drugih ratom zahvaćenih područja, koja je prolongirana, Ćulum je rekao je da MUP Srpske kasno dobio informaciju o tim dešavanjima, iako su to lica koja treba staviti pod nadzor.

- Naš zahtjev je uvijek bio da se bezbjednosni podaci, kada je riječ o tim licim, moraju dostaviti svim policijskim agencijama u BiH, te da se provjeri identitet tih lica ,kao i gdje su oni nastanjeni, ali da prvenstveno vidimo da li su oni državljani BiH ili nisu - rekao je Ćulum.

Govoreći o migrantskoj krizi, Ćulum je za ATV ponovio da je stav Vlade Srpske jasan, a to je da Srpska nema uslova i kapaciteta za smještaj migranata.

- Mi želimo human odnos prema njima i tako i postupamo. Svi oni žele da idu dalje, zbog čega trenutno najviše problema ima u Unsko-sanskom kantonu koji je blizu granice sa Hrvatskom, iako tu nema kapaciteta za smještaj migranata - dodao je Ćulum.