X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/12/2019 |  08:37 ⇒ 08:44 | Izvor: B92

Stručnjaci: Postoji 50 odsto šansi da u naredna 24 sata dođe do nove erupcije vulkana

Novozelandski Istraživački institut GNS upozorio je da postoji 50 odsto šansi da u naredna 24 sata dođe do nove erupcije vulkana na Bijelom ostrvu.
Erupcija vulkana - Novi Zeland (foto: AP Photo / George Novak) -
Erupcija vulkana - Novi Zeland (foto: AP Photo / George Novak)

Prema njihovim predviđanjima, nova erupcija mogla bi da bude slične jačine.

- Procijenili smo da je u naredna 24 sata vjerovatnoća da neće doći do nove erupcije ista kao i da će doći do manje ili slične, a koja bi pogodila glavni pod kratera. Postoji izuzetno mala vjerovatnoća da će bilo kakav nalet pepela doći do kopna, ali gas može da se rastvara u zavisnosti od trenutnog smjera vjetra - izjavio je vulkanolog Gef Kilgur sa Instituta, prenio je sinoć novozelandski portal Staf.

Upozorenje na erupciju vulkana ostaje na nivou tri, koji ukazuje da se dešavaju male lokalne erupcije.

Od jučerašnje erupcije, seizmičke aktivnosti su se smanjile, međutim GNS navodi da i dalje posmatraju lokalno ispuštanje pare i blata iz aktivnog ventilacionog prostora.

Vulkanolog sa Univerziteta Otago Marko Brena rekao je da su ljudi koji su se nalazili u blizini jezera prilikom erupcije vjerovatno pogođeni vrućom vodom, kamenjem, predmetima i da su imali probleme s disajnim putevima.

Hospitalizovani su imali opekotine, povrede od eksplozije i probleme s disanjem.

Takođe, mnoge ljude su povrijedili predmeti koji su letjeli, direktan kontakt s kiselinom ili udisanje pepela.

Dejvid Mekbrajd sa istog Univerziteta rekao je da se prilikom erupcije oslobodio hidrogen sulfid, koji iritira disajne puteve, a može dovesti i do respiratornog sindroma.

Najveća grupa iz Australije

Premijer Australije Skot Morison izjavio je da se 11 državljana te zemlje vodi kao nestalo, dok je 13 hospitalizovano nakon erupcije vulkana na Novom Zelandu.

Pretpostavlja se da su od pet žrtava erupcije vulkana troje državljani Australije, rekao je Morison, prenio je AP.

- Plašim se da će vijesti biti i gore tokom današnjeg ili narednih dana. Ovo je užasna tragedija - rekao je Morison.

Državljani Australije su bili najveća grupa koja je istraživala Bijelo ostrvo kada je došlo do erupcije.

Morison, inače bivši direktor novozelandske kancelarije za turizam i sport, rekao je da će specijalan policijski tim iz Australije odputovati u utorak na Novi Zeland kako bi pomogao u potrazi za nestalima.

Australijski državljani, njih 24, starosti od 17 do 72 godine, bili su dio grupe sa kruzera koja je došla na Bijelo ostrvo da istražuje vulkan. Među povrijeđenima, neki su u kritičnom stanju i raspoređeni su u nekoliko novozelandskih bolnica.