latinica  ћирилица
10/12/2019 |  09:47 ⇒ 09:48 | Autor: SRNA

Dačić: Strateško partnerstvo biće kruna odnosa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će tokom zvanične posjete predsjednika Aleksandra Vučića Atini biti potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu dvije zemlje koja će predstavljati krunu tradicionalno prijateljskih i bratskih odnosa.
Ivica Dačić - Foto: RTRS
Ivica DačićFoto: RTRS

On je ukazao da će to predstavljati najviši nivo političkih odnosa između dvije zemlje.

- Imamo sa Grčkom izuzetno dobre političke odnose. Treba da unaprijedimo ekonomske odnose, treba da napravimo dogovore koji će omogućiti da to prijateljstvo između naša dva naroda rezultira i visokim stepenom saradnje u svim oblastima - rekao je Dačić za RTS.

On je naglasio da je za Srbiju izuzetno značajan stav Grčke o Kosovu i Metohiji i podsjetio da su grčki predsjednik Prokopis Pavlopulos i premijer Kirijos Micotakis potvrdili da se on neće mijenjati.

- Formiraćemo i trilateralu sa Kiprom, što će još više osnažiti naše stavove, zato što Kipar tradicionalno ima veoma čvrste stavove protiv jednostranih akata u vezi sa teritorijalnim integritetom - rekao je Dačić.

On je naglasio da će jedna od ključnih tema tokom razgovora u Atini biti migrantska kriza, koja je problem EU koji se "preliva i na naša leđa".

- EU nema jedinstven pristup svemu tome, pa su zemlje koje su najviše izložene u najvećoj opasnosti. Ne postoji ni solidarnost, niti zajednička politika kako će se odnositi prema tome, tako da je to potencijalno veliki problem. To je tema koja prevazilazi naše bilateralne okvire - rekao je Dačić.