X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/12/2019 |  10:55 ⇒ 11:50 | Izvor: SRNA

Putin: Odluka politizovana, nema veze sa interesima sporta

Ruski predsjednik Vladimir Putin istakao je da je politizovana odluka Svjetske antidoping agencije (VADA) o suspenziji Rusije sa međunarodnih takmičenja na četiri godine.
Vladimir Putin (Foto: rt.com) - Foto: RTRS
Vladimir Putin (Foto: rt.com)Foto: RTRS

- Tako je bilo još od vremena rimskog prava. Kazne ne mogu biti kolektivne i ne mogu se odnositi na ljude koji nemaju nikakve veze sa određenim kršenjima pravila - svi to razumiju. Mislim da stručnjaci VADA to znaju - rekao je Putin na konferenciji za novinare u Parizu na kraju samita normandijske četvorke.

On je izjavio da u osnovi ove odluke stoje politički razlozi koji nemaju nikakve veze sa interesima sporta i olimpijskog pokreta, prenosi Sputnjik.

- To što leži na površini i što odmah vidim, jeste da nema nikakvih pretenzija prema ruskom Olimpijskom nacionalnom komitetu. Ako prema njemu nema pretenzija, država treba da se takmiči pod nacionalnom zastavom. Tako piše u olimpijskoj povelji. To znači da je VADA prekršila olimpijsku povelju - naglasio je Putin.

Izvršni komitet VADA saopštio je juče da je Rusija izgubila pravo da organizuje međunarodna sportska takmičenja i podnosi zahtjeve za njihovu organizaciju.

Sportisti ne mogu da učestvuju ni na olimpijskim ni na svjetskim smotrama pod nacionalnom zastavom.