latinica  ћирилица
10/12/2019 |  11:22 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Pale: Revija ruskog filma

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo u Palama otvorena je Јedanaesta revija ruskog filma.

Manifestacija je nastala u saradnji Filozofskog fakulteta sa Ruskom ambasadom u BiH, a u organizaciji Centra za ruske studije.

U okviru Revije ruskog filma, koja traje do 13. decembra, biće prikazano pet izuzetnih ostvarenja ruske kinematografije.

- Saradnja Ambasade Rusije i Filozofskog fakulteta traje već godinama i mi smo sretni zbog toga. Svake godine ta saradnja samo napreduje. Recimo, ove godine bilo je već nekoliko delegacija ruskih fakulteta ovdje na Palama i uopšte na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Takođe, ovdje radi profesor ruskog jezika Ilja Tjapkov, iz nevladine organizacije Ruska humanitarna misija koja sarađuje s fakultetom - kaže Lilija Sabirova, treći sekretar Ambasade Rusije u BiH.

Filozofski fakultet UIS potpisao je saradnju sa dva moskovska univerziteta i time ojačao vezu sa Ruskom Federacijom, čija je Vlada podržala pokretanje novog studijskog programa za ruski jezik i međunarodne odnose.

- Moram da spomenem i izuzetnu saradnju koju imamo sa Ruskom humanitarnom misijom na Balkanu čije je sjedište u Beogradu i čija je pomoć i podrška Filozofskom fakultetu, katedri za rusistiku i Centru za ruske studije dragocjena. Zahvaljujući njima mi danas imamo i stalnog lektora ruskog jezika na Filozofskom fakultetu - ističe Draga Mastilović, dekan Filozofskog fakulteta UIS.

Revija ruskog filma otvorena je projekcijom filma "Pop" Vladimira Hotinjenka, a tokom sedmice gledaoci će biti u prilici da uživaju u ruskim klasicima: "Dnevnik njegove žene", "Ostrvo", "Sunčanica" i "Bezdušni".

Filmovi se prikazuju do 13. decembra u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Palama od 19 časova.