latinica  ћирилица
10/12/2019 |  11:26 | Autor: SRNA

Škobo i Vukoja osuđeni na po godinu zatvora

Sud BiH je nakon razmatranja sporazuma o priznanju krivice, osudio Miroslava Škobu na zatvorsku kaznu od jedne godine za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca.

U kaznu izrečenu Škobi biće uračunato vrijeme provedeno u pritvoru u periodu od 16. marta do 4. maja 2018. godine, saopšteno je iz Suda BiH.

U istom predmetu, na godinu dana osuđen je i Ferdo Vukoje koji je optužen za pranje novca i krijumčarenje, a njemu će u izrečenu kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 20. februara do 17. avgusta 2017. godine.

Škobo je proglašen krivim što je kao pripadnik grupe za organizovani kriminal, držao, raspolagao, prenosio, te prikrivao izvor, kretanje i vlasništvo imovine za koju je znao da je na području oba entiteta stečena teškom krađom, silom i ozbiljnim prijetnjama, a radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi sebi i drugima.

Vukoje je kriv što je, kao pripadnik grupe za organizovani kriminal, izbjegavajući carinske kontrole, prenosio robu veće vrijednosti.

Od Škobe će biti oduzeta imovinska korist od 14.000 KM i 5.000 evra pribavljena izvršenjem krivičnog djela, dok se od Vukoje trajno oduzimaju ranije privremeno oduzeti predmeti.

Oštećeni u ovom predmetu upućuju se na parnicu, za šta su im potrebni imovinsko-pravnim zahtjevi.