latinica  ћирилица
10/12/2019 |  12:13 ⇒ 14:09 | Autor: SRNA

Potpisan Sporazum o Parku prirode "Una"

Predstavnici opština Novi Grad, Krupa na Uni, Kostajnica i Kozarska Dubica potpisali su danas sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vazi sa Јavnom ustanovom Park prirode "Una".
Potpisan Sporazum između opština Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica i Krupa na Uni - Foto: RTRS
Potpisan Sporazum između opština Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica i Krupa na UniFoto: RTRS

Načelnik novogradske opštine Miroslav Drljača rekao je da slijedi imenovanje upravljačke strukture, koje će biti završeno do kraja godine, i dodao da će u narednom periodu biti imenovan i vršilac dužnosti direktora ЈU Park prirode "Una" čije će sjedište biti u Novom Gradu.

- Načelnici će predložiti vršioce dužnosti članova upravnog odbora koji će brojati pet članova. Četiri člana su predstavnici opština i peti član je predstavnik nevladine organizacije koja se bavi zaštitom životne sredine - pojasnio je Drljača.

On je naveo da je sporazumom definisano da za osnivački ulog za registraciju od ukupno 5.000 KM opštine Novi Grad i Kozarska Dubica izdavajaju po dvije hiljade, Kostajnica 700 KM i Krupa na Uni 300 KM.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo rekao je da će ova lokalna zajednica ispoštovati obaveze predviđene sporazumom da bi počela sa radom nova javna ustanova.

- Mi radimo na zaštiti rijeke Une. Istovremeno, s druge strane, u Hrvatskoj je posječeno kompletno sve raslinje na obali. Mi ćemo raditi svoj posao i zaštititi Unu - istakao je Bundalo.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić naglašava da je veoma bitno zaštititi rijeku Unu i sačuvati je za naredne generacije, spriječiti sve pokušaje ugrožavanja životne sredine.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica Darijan Babić smatra da je odluka Vlade Republike Srpske o proglašenju Parka prirode "Una" značajna za sprečavanje namjere Hrvatske da u opštini Dvor, na granici sa BiH, pravi odlagalište radioaktivnog otpada.

- Svi smo upoznati o namjerama Hrvatske i svjesni štetnog uticaja koji najviše ugrožava opštinu Novi Grad, ali i druge lokalne zajednice. Zato je značajno da očuvamo prirodno bogatstvo, da ne dođe do degradacije prirodnog ambijenta - napomenuo je Babić.

Prije potpisivanja sporazuma, ranije je na sjednicama skupština opština Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica i Krupa na Uni usvojena odluka i osnivanju ЈU Park prirode "Una".

Odluku o proglašenju Parka prirode "Una" koji se prostire na području ove četiri opštine u septembru je donijela Vlada Republike Srpske.

Odlukom je predviđeno da će za upravljanje Parkom prirode "Una" četiri opštine osnovati javnu ustanovu sa sjedištem u Novom Gradu, u skladu sa procedurama propisanim zakonom kojim se uređuje sistem javnih službi i zakonom o lokalnoj samoupravi