latinica  ћирилица
10/12/2019 |  12:14 | Autor: SRNA

Mazurova: Zaslužen epitet internacionalne pozorišne scene

Međunarodni festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu treba da bude svrstan u okvire internacionalnih pozorišnih scena, smatra teatrolog i pozorišni kritičar Nina Mazur iz Njemačke.
Nina Mazur, Vitomir Mitrić i Zoran Todorović - Foto: SRNA
Nina Mazur, Vitomir Mitrić i Zoran TodorovićFoto: SRNA

Mazurova, koja je i predsjednica Stručnog žirija 24. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame, čestitala je Republici Srpskoj i Istočnom Sarajevu za organizaciju ove tradicionalne kulturno-umjetničke manifestacije.

- Organizacija Festivala, kao i selekcija predstava i glumaca, bila je na izuzetno visokom umjetničkom nivou. Izbor predstava i monodrama, selektor Ljubo Božović uradio je veoma profesionalno i odgovorno, kao i svih ovih godina - rekla je Mazurova Srni.

Prema njenim riječima, ovogodišnji festival demonstrirao je široku panoramu teatarskog života, što mu nudi izuzetnu mogućnost budućeg razvoja, koji bi trebalo da uključuje i mnogo više pozorišnih predstava iz inostranstva.

- Bilo bi veoma dobro ako bismo svi zajedno obezbijedili, s ciljem napretka Festivala, i u redovni program uveli određenu dijalošku formu, poput okruglih stolova na kojima bi pozorišni kritičari, novinari, glumci, režiseri, kao i zainteresovana publika govorili o svojim utiscima nakon odgledanih predstava - navela je Mazurova.

Ona je naglasila da će završetak izgradnje i otvaranje novog profesionalnog pozorišta biti nova, velika i značajna, etapa razvoja pozorišne scene u Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj.

Član žirija, režiser Vitomir Mitrić rekao je Srni da nije uzalud rečeno da je "pozorište više ili manje od života".

- Predstave na 24. Festivalu malih i pozorišnih scena pokazale su da je scena život sam po sebi, kao i da ova živa pozorišna umjetnost treba da se prepliće sa našim životima i kulturom, uz potpun osjećaj ostvarenog estetskog doživljaja poslije predstave - poručuje Mitrić.

Njegov kolega u žiriju, teatrolog Zoran Todorović ocjenjuje da je organizacija Festivala na veoma kvalitetnom nivou, kao i prethodnih godina, a selekcija predstava raznovrsna.

- Generalno, ali i pojedinačno, sve predstave su odlično primljene kod publike, koja je oduševljeno prihvatila sve ponuđene komade, kako u tekstualnom, rediteljskom, tako i u glumačkom kontekstu. Možemo slobodno reći da je ovogodišnji Festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu ispunio sva naša očekivanja, ali i zahtjeve savremenog teatra sa kojim moramo ići u korak - rekao je Todorović Srni.

On je izrazio nadu da će biti još bolji i uspješniji, s obzirom na to da se dogodine očekuje otvaranje novog pozorišta u Istočnom Sarajevu.

Stručni žiri 24. Festivala malih scena i monodrame nagradu za najbolju glumicu ravnopravno je dodijelio Tanji Bošković i Radi Đuričin za uloge u predstavi "Primadone" "Јugoarta" Beograd u režiji Irfana Mensura. Za najboljeg glumca proglašen je Zlatan Vidović za ulogu Kolmana Konora u predstavi "Usamljeni Zapad", Martina Mekdone, u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nagrada za najbolju monodramu dodijeljena je "Svetozaru T'rećem", koju je režirao i igrao Ivan Perković, NASTeatar Gornji Milanovac. Za najbolju pozorišnu predstavu proglašen je komad "Nedozvani", Momčila Nastasijevića, u režiji Јuga Radivojevića i produkciji NASTeatra.