X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
10/12/2019 |  13:22 ⇒ 14:40 | Izvor: SRNA

Nastavak stabilnog kretanja privrednog rasta

U Republici Srpskoj se od 2020. do 2022. godine očekuje nastavak stabilnog kretanja privrednog rasta po stopama 3,5, 3,7 i četiri odsto respektivno, kao rezultat održivog rasta domaće potražnje, laganog oporavka izvozne potražnje i pozitivnog efekta investicija, ističe se u Prijedlogu programa ekonomskih reformi.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

- Očekivani rast privredne aktivnosti u zemljama okruženja, iako nižeg intenziteta, omogućiće pozitivna kretanja u spoljnotrgovinskoj razmjeni i odraziti se na rast industrijske proizvodnje, posebno prerađivačke industrije koja je izvozno orijentisana - piše u navedenom dokumentu koji bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj posebnoj sjednici.

U dokumentu se naglašava da se u navedenom periodu očekuje oporavak energetskog sektora.

- Rast industrije omogućava veća ulaganja, kao i povećanje broja zaposlenosti, što će uz rast ličnih primanja omogućiti rast domaće potrošnje. Planirana investiciona ulaganja bi trebalo da doprinesu ukupnom privrednom rastu - navodi se u dokumentu.

Prijedlogom programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godina definisano je 18 strukturnih mjera u okviru osam reformskih oblasti.

Planirano je jačanje podrške oblasti malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje postojeće i stvaranje novih oblika preduzetničke infrastrukture, te uspostavljanje efikasnijeg sistema upravljanja naučnoistraživačkim i inovacionim potencijalom u Republici Srpskoj.

Јedan od glavnih ciljeva ostaje sprovođenje reforme zdravstvenog sistema i socijalne zaštite, kao i aktivnosti u oblasti povećanja efikasnosti tržišta rada.

To uključuje reformu Zavoda za zapošljavanje i unapređenje usklađenosti obrazovanja sa tržištem rada, s ciljem bolje povezanosti, što jeste jedan od najozbiljnijih i najhitnijih izazova.

Posebna sjednica Narodne skupštine zakazana je za ponedjeljak, 16. decembra.