latinica  ћирилица
10/12/2019 |  13:44 ⇒ 14:16 | Autor: SRNA

Gradiška: U toku snimanje filma "Veljko Čubrilović, srpski učitelj"

U Gradišci bi sledeće godine trebalo da bude završeno snimanje dokumentarnog igranog filma "Veljko Čubrilović, srpski učitelj", kao i izgradnja spomen-biste i trga posvećenog najznačajnijoj porodici u ovom gradu - porodici Čubrilović.
Predstavljeni rezultati  rada na dokumentarnom filmu "Veljko Čubrilović, srpski učitelj" - Foto: SRNA
Predstavljeni rezultati rada na dokumentarnom filmu "Veljko Čubrilović, srpski učitelj"Foto: SRNA

Autor filma Milan Pilipović rekao je danas na predstavljanju rezultata dosadašnjeg rada da snimanje privode kraju, te da su posjetili mnoge sredine u kojima se školovao i živio ovaj srpski učitelj koji je učestvovao u organizovanju atentata na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda.

On je naveo da se dokumentarnim dijelom filma pokušava približiti život, uloga i značaj Veljka Čubrilovića pred početak Prvog svjetskog rata, a preostalo je još da se uradi igrani dio filma, koji je veoma zahtijevan.

Scenarista Draško Vidović rekao je da očekuje kvalitetan film koji će biti reprezentativan za Gradišku.

- Odlučili smo se za kratke scene od 15 minuta i scenario za ovaj film je u završnoj fazi - istakao je Vidović.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao da je obaveza Gradske uprave da podrži istoriju grada i vrati značaj poznatim ličnostima koje vode porijeklo iz ovog grada.

- Kada pogledamo istoriju Gradiške mnoge stvari su zaboravljene, ali obaveza nas koji sada živimo na ovom području je da ponovo vratimo značaj koji je ona kroz istoriju imala - istakao je Adžić.

On je naglasio da je porodica Čubrilović jedna od najznačajnijih porijeklom iz Gradiške i da odluka Zavičajnog muzeja Gradiška da počne uređenje trga porodici Čubrilović na mjestu gdje se nalazila njihova kuća, govori o tome da oni nisu zaboravljeni.

Adžić je rekao da će Gradska uprava podržati sve aktivnosti u vezi sa filmom i izgradnjom trga posvećenog Čubrilovićima.

Viši kustos u Zavičajnom muzeju Gradiška Bojan Vujčić rekao je da je period kada se Gradiška zvala "mali Beograd", a to je vrijeme u kojem su živjeli Čubrilovići, period najvećeg broja nacionalnih društava i škola.

On je istakao da je porodica Čubrilović poznata po tome što su svi njeni članovi imali visoko obrazovanje.

- Iako je ovo bila trgovačka porodica, sve kapacitete je uložila u obrazovanje. Doktorica Staka Čubrilović, koja je diplomirala 1911. godine u Pragu, bila je prva žena ljekar u BiH, a osim nje, iz te porodice prvi ljekar u BiH bio je i Pero Ivanović - rekao je Vujčić.

Na prezentaciji su predstavljene aktivnosti na razvoju dokumentarnog filma o Borislavu Nježiću, jednom od najvećih evropskih imena kada je riječ o mozaiku.