latinica  ћирилица
10/12/2019 |  14:07 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Dodijeljena Nobelova nagrada za mir (VIDEO)

U Stokholmu je održana ceremonija dodjele Nobelove nagrade za mir.

Nobelova nagrada za mir dodijeljena je premijeru Etiopije Abiju Ahmediju zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom.

Njemu je nagrada dodijeljena zbog napora u postizanju mira i međunarodne saradnje, posebno zbog njegove odlučne inicijative da se riješi pogranični konflikt sa susjednom Eritrejom.

Ahmedi je izjavio je da je počastvovan i veoma zahvalan Norveškom odboru zbog priznanja koje mu je uručeno danas u Oslu.On je zahvalio Odboru zbog prepoznavanja i ohrabrivanja njegovih napora za pronalaženje mirnog rješenja za spor Etiopije i Eritreje u vezi sa granicom između dvije zemlje.

- Prihvatam ovu nagradu u ime Etiopljana i Eritrejaca, kao i u ime mog prijatelja u miru predsjednika /Eritreje/ Isaje Afverkija, čiji su dobra volja, povjerenje i posvećenost bili ključni u eliminisanju zastoja između naših zemalja koji je trajao dvije decenije - istakao je Ahmedi.

Ahmed je dodao da nagradu prihvata u ime svih Afrikanaca i svih građana svijeta čiji se san o moru često pretvarao u noćnu moru.

On je naglasio da je nakon imenovanja za premijera Etiopije vjerovao da je mir između dvije zemlje nadohvat ruke.

- Vjerujem da je mir pitanje srca. Mir je rad srca. Održavanje mira je težak posao, ali ga moramo hvaliti i održavati -  poručio je premijer Etiopije.

Predsjedavajuća Norveškog odbora za dodjelu Nobelove nagrade Berit Reis Andersen izjavila je da je nagrada dodijeljena Ahmedu, prije svega, zbog ključne uloge u postizanju mira između Etiopije i Eritreje, zbog njegovih napora u jačanju građanskih sloboda i razvijanja institucije, kao i doprinosa miru i procesima pomirenja u Istočnoj i Sjeveroistočnoj Africi.

Andersenova je Ahmeda nazvala čovjekom trenutka jer je od prvog dana svog mandata prepoznao podstrek koji mu je dao momenat tranzicije i brzo se pozabavio zastojem situacije.

- Preuzeli ste inicijativu i bili glavni arhitekta mirovnih pregovora koji su uspješno održani u Eritreji - rekla je Andersenova, uz podsjećanje da postizanje mira ne bi bilo moguće bez predsjednika Eritreje Isaje Afverkija.

Ona je naglasila da su napori premijera Etiopije donijeli značajne promjene, prije svega proglašenje mira između dvije zemlje.

Predsjedavajuća Norveškog odbora napomenula je da su, zahvaljujući naporima Ahmedija, ponovo uspostavljene političke i diplomatske veze dvije zemlje.

Ona je podsjetila da je Ahmed izabran za premijera zemlje koja se suočava sa mnogim izazovima, kao što su regionalna i etnička podijeljenost, problem oko tri miliona raseljenih lica, kao i veliki izazovi stimulisanja ekonomskog razvoja, borbe protiv nezaposlenosti i poboljšanja obrazovanja, zdravstvene njege i infrastrukture.

Andersenova je pomenula i to da je Ahmed odustao od javne cenzure, čime je omogućio razvoj slobodnog i nezavisnog novinarstva.

Iz Odbora su pohvalili odlučan stav premijera Etiopije kada je riječ o borbi protiv mita i korupcije u privatnom sektoru, kao i njegovu posvećenost održavanju slobodnih i demokratskih izbora.

- Norveški odbor podržava Vaše napore u izgradnji demokratskog i mirnog društva - dodala je Andersenova.

Ozbiljne nesuglasice između Etiopije i Eritreje traju skoro tri decenije, što je uzrokovalo i oružane sukobe, usljed kojih su pokrenuti sporovi u vezi sa teritorijom. Dolazilo je do sukoba vojski dvije zemlje na granici, a trajno su bili prekinuti diplomatski i politički odnosi.

Austrijskom piscu Peteru Handkeu danas bi u Stokholmu švedski kralj Karl Gustav trebalo da uruči Nobelovu nagradu za književnost za ovu godinu.

Handke je inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od 2008. godine i Srpske akademije nauka i umetnosti od 2012. godine.

Povezane vijesti:

Handke za RTRS: Volio bih da dođem u Republiku Srpsku (FOTO/VIDEO)

AKTUELNO: Handke zaslužio Nobela (VIDEO)