latinica  ћирилица
10/12/2019 |  14:58 | Autor: SRNA

Nepravda i diskriminacija u procesu traženja nestalih Srba

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila ističe da ne smije biti zaboravljeno ljudsko pravo na istinu o stradanjima srpskog naroda na ovim prostorima, na sramne presude za počinjene zločine ili još uobičajeniju praksu neprocesuiranja ratnih zločina, čime se čini dvostruki zločin nad žrtvama.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Kao primjer navode sramnu presudu Elfeti Veseli za mučko ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića.

Iz ove organizacije, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, insistiraju na izmjeni postojećeg stanja nepravde i diskriminacije prema procesu traženja nestalih Srba, jer porodice i danas, 25 godina nakon završetka rata, tragaju za najmilijim.

- Osnovno ljudsko pravo je da znamo gdje su naši najmiliji, da ih pronađemo i dostojno sahranimo - rečeno je Srni u Republičkoj organizaciji.

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila daje apsolutnu podršku austrijskom piscu Peteru Handkeu, kojem će danas biti uručena Nobelova nagrada za književnost.

- Јedan je od rijetkih koji se usudio pisati i pričati o onome što su Srbi kao narod doživjeli u ratu devedesetih godina prošlog vijeka. Sasvim sigurno zaslužuje nagradu za svoj, prije svega, literarni rad, ali i zbog namjere da pokuša pomiriti dvije strane. Pozivamo ga da posjeti i Podrinje i cijelu Republiku Srpsku - poručuju iz ove organizacije.