latinica  ћирилица
10/12/2019 |  17:07 ⇒ 17:11 | Autor: SRNA

Na Kosmetu održana akademija posvećena Handkeu: Nobelovac uvidio nepravdu prema Srbima

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je danas u Gračanici na akademiji posvećenoj nobelovcu Peteru Handkeu da je Handke nevjerovatnom pronicljivošću uvidio kako se Srbima nanosi nepravda, iz čega su nastale knjige koje su istinski pogodile zapadno javno mnjenje i dovele do toga da i zajedno sa Srbima bude izložen procesu demonizacije.
Gračanica - akademija posvećena Peteru Handkeu - Foto: SRNA
Gračanica - akademija posvećena Peteru HandkeuFoto: SRNA

Stanić je na akademiji koju su organizovali Matica srpska, Biblioteka Matice srpske i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada citirao riječi iz jedne od Handkeovih knjiga da ga je "nešto vuklo da zaviri iza ogledala", što mu je donijelo da bude poput Srba - sve više proganjan na Zapadu.

- Njegov stav je izazov za zapadne zvaničnike - rekao je Stanić i naveo da su Srbi od Handkea dobili iskaze koji nedvosmisleno prepoznaju vrijednosti i sve što je nastalo na Kosovu i Metohiji.

On je podsjetio na Handkeove riječi: "Ako uopšte postoji neki narod na Balkanu koji je otvoren i prema istoku, i prema zapadu, i prema jugu, i prema sjeveru i koji ima osjetljivosti i poštovanja prema ostatku svijeta. To je u Srbiji, ne u Hrvatskoj i ne u Sloveniji".

- Srbija je zemlja toplog srca, tolerantna u svojoj istoriji, Srbija, ne Hrvatska ili Slovenija, primila je Јevreje u Drugom svjetskom ratu... Ono što je Srbima učinjeno u posljednje dvije decenije predstavlja ogromnu nepravdu a poređenje Srbije sa nacističkom Njemačkom predstavlja nepravdu do samog neba - podsjetio je Stanić na Handkeove riječi.

Stanić je naveo da Handke nije rekao da nema etničkog čišćenja, da nema zločina, već je govorio da se o tome mora uravnoteženo suditi, a "ne onako kako je to radio Haški sud, koji je izgubio svaki moralni i pravni dignitet".

Stanić je naglasio da su Srbi sa Handkeom dobili "nešto najviše što se može dobiti, vrlo strogog čoveka koji neće odstupiti od svog stava".

- On je prepoznao da u nama ima nečega po čemu nas od Svetog Save prepoznaju i da to moramo čuvati kao najveću vrijednost savremenog svijeta jer ne moramo da se mijenjamo da bi bili moderni i postmoderni ljudi, jer mi imamo zavjet na koji nas Peter Handke ohrabruje - rekao je Stanić, zaključujući da su Srbi dobili još jednog "odvažnog Srbina" u kulturološkom smislu.

Bivši predsjednik Privremenog organa opštine Orahovac Dejan Baljošević, koji je Handkeu bio prvi srpski domaćin na Kosovu i Metohiji, rekao je da se prilikom prvog susreta osjećao niskim i nedostojnim jer je pomislio da je ugostio još jednog čovjeka sa Zapada koji je u Orahovac došao da se sladi srpskom mukom.

- Prevario sam se i postidio posebno kada je 2007. godine poklonio 50.000 evra, nagradu koju je dobio od jedne njemačke fondacije, i kada mi je rekao: "Ne plaši se, to je samo sitan mali novac" - rekao je Baljošević, naglašavajući da je Orahovačka župa, posebno Gornja srpska mahala u Orahovcu i Velika Hoča, postala dio Handkeove duše.

Profesor Slobodan Kostić, koji je bio član žirija Vidovdanskog pesničkog bdenija 2009. godine, kada je Handkeu dodijeljen Zlatni krst kneza Lazara, rekao je u nadahnutoj besjedi da Srbi sa Kosova i Metohije moraju iščitati svaku Handkeovu ispisanu riječ jer su ispisane njegovim nadahnućem i odlučnošću da istina o Srbima sa Kosova i Metohije mora biti samo jedna.

- Ipak, kad sve ovo prođe, ostaće Handke, ostaće Srbija jer je Srbija u knjigama nobelovca Petera Handkea dobila još jednu istorijsku čitanku - rekao je Kostić.

Na Akademiji, kojoj je prisustvovalo stotinjak mještana Gračanice, svoje stihove koji liče na pisanu riječ Petera Handkea govorili su upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić, direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević, a citate iz knjiga Petera Handkea čitale su glumice Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Sonja Damjanović i Јelena Srećkov.