latinica  ћирилица
10/12/2019 |  19:40 ⇒ 11/12/2019 | 08:28 | Autor: RTRS

Migranti izmješteni iz Bihaća uz jake policijske snage

Izmješteni su migranati iz kampa Vučjak kod Bihaća u kasarnu Ušivak kod Hadžića.

Kantonalne vlasti najavljuju i nove korake - izmještanje migranata iz napuštenih objekata u Bihaću i onih koji se nalaze na ulicama. Cilj je rasteretiti Unsko-sanski kanton u kojem je više od 6.000 migranata.

Tokom cijelog dana migranti su prevoženi sa Vučjaka. Angažovanih sedam autobusa nije bilo dovoljno pa je stiglo još toliko. Ovom akcijom, 700 migranata sa Vučjaka, uz pratnju policije i Crvenog krsta uputilo se ka Sarajevu.

- Ovaj drugi dan kako smo to i planirali, središnji dan svih aktivnosti, prolazi bez ikakvih problema. Nemamo nikakvih problema, kada je u pitanju izmještanje migranata. Oni dobrovoljno ulaze u autobuse - rekao je Mustafa Ružnić premijer Unsko – sanskog kantona.

Akcija je bila zatvorena za javnost, a novinarima nije bio dozvoljen pristup Vučjaku. Cilj je, kako kažu, u potpunosti zatvoriti bivšu deponiju na kojoj su migranti.

- Prvi korak je definitivno gašenje Vučijaka, a sljedeće je izmještanje migranata sa ulica iz tih napuštenih objekata, privatnih smještaja. Naredni korak je Bira i Miral - navela je Nermina Ćemalović ministarka zdravlja, rada i socijalne politike i izbjeglica USK-a.

Mještani okolnih sela mogu da odahnu. Zbog brojnih problema sa neželjenim gostima, srećni su zbog njihovog izmještanja sa Vučjaka.

Iako su kantolne vlasti istrajne u nastojanju da Unsko-sanski kanton ne postane veliko migrantsko prihvatilište, situaciju pogoršava Talgo voz kojim svakodnevno u Bihać pristiže veliki broj migranata.