X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
10/12/2019 |  19:48 ⇒ 19:52 | Izvor: sputniknews.com

Američki mediji oduševljeni novom ruskom puškom (VIDEO)

Pažnju američkih medija privukla je nova ruska snajperska puška Čukavina (SVČ), koja bi za neko vrijeme trebalo da zamijeni običnu SVD (snajperska puška Dragunov). Očekuje se da će serijska proizvodnja ove puške početi već 2020. godine.
Ruska snajperska puška Čukavina (SVČ) - Foto: Screenshot
Ruska snajperska puška Čukavina (SVČ)Foto: Screenshot

U članku koji je objavio časopis Nešenal interest, navodi se da je za razliku od SVD, koja je prvobitno pravljena za municiju kalibra 7,62h54R, SVČ projektovana po modularnom sistemu i odgovara različitim kalibrima. Radi se o modifikacijama koje su napravljene za standardni kalibar 7,62h54R, kalibar NATO-a 7,62h51 za izvoz i za kalibar 338 Lapua Magnum.

Autor teksta takođe ističe savremeniji dizajn SVČ u poređenju sa SVD. Naglašava se mogućnost praktične upotrebe dvonošca, ručice za doziranje koja je postavljena sa lijeve strane i prisustvo pikatinijeve šine, koja omogućava da se na novu pušku postavljaju savremeni nišani, uređaja za noćno osmatranje i termovizijskih uređaja.

Autor skreće pažnju na činjenicu da verzija SVČ, koja je projektovana za kalibar 7,62h54R, može da koristi šaržere od SVD. To pokazuje kompatibilnost sa postojećim arsenalom oružja.

List posebno ističe da je Rusija odana kalibru 7,62h54R, koji obezbjeđuje preciznost pucanja. U članku se, takođe, navodi i da Rusija pravi odlične snajperske patrone ovog kalibra. Međutim, autor smatra da je zbog njihovih karakteristika teško smjestiti veliki broj municije u jedan šaržer.

Sve u svemu, SVČ je postala neophodna nadogradnja u uslovima modernizacije ruske armije, zaključuje Nešenal interest.