latinica  ћирилица
10/12/2019 |  19:53 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Pogledajte kako će izgledati centar Banjaluke (FOTO)

Završen je Međunarodni konkurs za novi izgled centralne gradske zone u Banjaluci. Od 12 pristiglih radova, u uži izbor ušlo je šest radova.

Budući da nijedan rad u potpunosti nije dao rješenja za pet cjelina u centru grada, Komisija je odlučila da od svakog nagrađenog rada uzme rješenja za pojedine cjeline.

Na Međunarodni konkurs koji je trajao od jula do novembra , pristiglo je 12 radova, čiji su autori van granica Republike Srpske i BiH. U uži izbor ušlo je njih šest.

- Komisija je odlučila da dodjeli dvije pohvale - jedan je tim iz Srbije, a drugi je tim iz Irske. Odlučila je da dodijeli jedan otkup - radi se o timu iz Kine. I tri jednako vrijedne druge nagrade pošto nije moguće dodijeliti tri prve nagrade, takva su pravila konkursa. Autori sve tri jednako vrijedne druge nagrade su iz Beograda - istakao je Igor Radojičić gradonačelnik Banjaluke.

Konkursom je bio obuhvaćen potez od stare autobuske stanice do Puteva Republike Srpske.

- Uslovno je to potez. To je, u stvari, pet različitih ambijenata. Kako ja to volim da kažem, kao nekih pet zasebnih svjetova iz Alisine zemlje čuda. Vi pređete iz jednog u drugi, pa i treći...Oni imaju potpuno različite karaktere - naveo je Ivan Rašković gradski arhitekta.

Budući da nijedan rad, u cjelosti, nije ponudio rješenja za ovih pet zona, Komisija je odlučila da od nagrađenih radova uzme pojedina rješenja za svaki od tih ambijenata.

- Komisija je, na kraju, kada je odlučivala i žirirala, odlučila da nijedan rad, u cjelosti, nema svih ambijenata rješenih, da postoji više radova koji imaju više pojedinih cjelina koje su kvalitetne. Zato smo odlučili da izvršimo preraspodjelu nagrada i da dodijelimo tri jednako vrijedne druge nagrade - dodao je Radojičić.

Drugonagrađeni će dobiti po 8.500 evra, a Komisija je dodijelila i jedan otkup u vrijednosti od 1.800 evra.

Izložba svih pristiglih radova predviđena je za 23. decembar.