latinica  ћирилица
10/12/2019 |  20:06 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Banjaluka: Promovisana monografija sveštenika Krulja

U Banjaluci su večeras predstavljeni monografija sveštenika Radivoja Krulja "100 Šantićevih večeri poezije" i troknjižje Јosipa Muselimovića "Mostarski dragulji", "I to je to" i "Kud plovi ovaj brod".
Banjaluka: Promovisana monografija sveštenika Krulja - Foto: SRNA
Banjaluka: Promovisana monografija sveštenika KruljaFoto: SRNA

Krulj je rekao da je monografija "100 Šantićevih večeri poezije" svjedok stradanja, uspinjanja i podizanja srpskog narod u Mostaru, te da prati taj istorijski tok u kojem je i kultura bila na udaru.

- I sam Aleksa Šantić je primjer stradanja i uzdizanja, jer se održao zahvaljujući dobrim ljudima, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Ljudi koji su Šantićevog duha i koji ga vole daju veliki doprinos opstanku njegovog djela - rekao je Krulj.

On je naveo da je monografija podijeljena u tri dijela, te da je prvi posvećen "Šantićevim večerima poezije", drugi laureatima "Šantićeve nagrade", dok treći dio sadrži 30 Šantićevih pjesama o Kosovu.

Muselimović je rekao da knjiga "Mostarski dragulji" govori o 25 znamenitih Mostaraca koji su u sportskoj, naučnoj, istorijskoj i drugim oblastima u Mostaru ostavili nemjerljiv trag.

- Mi smo narod koji vrlo brzo zaboravlja svoje velikane, a ova knjiga je moj doprinos da se ovih 25 živih velikana sačuva od zaborava - rekao je Muselimović.

On je naveo da se druge dvije knjige iz troknjižja bave aktuelnom stvarnošću, odnosno dnevnopolitičkim temama.

Promociju su organizovale Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH i Advokatska komora Republike Srpske.