latinica  ћирилица
10/12/2019 |  20:48 ⇒ 20:53 | Autor: TANЈUG

Srbija otvorila novo poglavlje u pregovorima sa EU

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Otvoreno je poglavlje 4 koji se tiče slobode kretanja kapitala.

Delegaciju Srbije u Briselu predvodi ministarka za evrointegracije Јadranka Јoksimović, a ispred EU otvaranju poglavlja prisustvovao je komesar za proširenje Oliver Varheji i predsjedavajuća Savjetom EU, finska ministarka za evropske poslove Titi Tupurainen.

Srbija u ovom trenutku ima 18 otvorenih pristupnih poglavlja, od čega su dva privremeno zatvorena.

Prije održavanja Međuvladine konferencije između EU i Srbije, u Briselu su se sastali Јoksimovićeva i Varheji.

Јoksimovićeva je rekla nakon sastanka da je Poglavlje 4, koje se tiče slobode kretanja kapitala, važno ekonomsko poglavlje koje će učiniti da niz stvari veznih za kretanje kapitala, od bankarskih usluga do osiguranja, bude dostupno i našim građanima kao što je dopstupno građanima EU.

Ona je dodala da Srbija do kraja petogodišnjeg mandata Varhejija može biti spremna za članstvo u EU.

- Ne potcjenjujući nikoga i želeći da cio region napreduje, smatram da je Srbija ta koja može da do kraja mandata komesara Varhejija bude zemlja koja je spremna za članstvo - kaže Јoksimovićeva.

Na sastanku je bilo riječi i o nastavku politike proširenja EU, kredibilnosti budućnosti proširenja i očekivanja Srbije na tom putu.

- Komesar Varheji snažno podržava politiku proširenja i Srbiju kao zemlju koja pristupa Uniji. On je tokom razgovora ponovio svoje očekivanje da će do kraja njegovog mandata bar jedna zemlja sa zapadnog Balkana biti potpuno spremna za članstvo. Bez sumnje je mislio na Srbiju - dodala je Јoksimovićeva.

Ona je rekla da komesar Varheji poseban akcenat stavlja na jačanje ekonomija zapadnog Balkana i približavanje ekonomija kandidata onome što je ekonomska realnost EU.

Јoksimovićeva je za kraj januara najavila prvu posjetu komesara Olivera Varheija Srbiji.