X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
10/12/2019 |  21:15 | Izvor: SRNA

Linta: Sramna odluka suda u Šibeniku

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je kao sramnu, ali očekivanu odluku opštinskog suda u Šibeniku da pusti na slobodu sljedbenike ustaškog pokreta koji su 21. avgusta fizički napali Srbe u selu Uzdolje kod Knina dok su u kafiću gledali fudbalsku utakmicu Crvene zdezde.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

- Ova odluka suda još jednom je potvrdila da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno i nepristrasno, već etnički motivisano pravosuđe koje svojim odlukama legalizuje ratne i nasilje nad Srbima - naglasio je Linta.

On je naveo da to potvrđuje i "skandalozna odluka državnog tužilaštva koje je podiglo optužnicu protiv sljedbenika ustaškog pokreta za fizički napad u Uzdolju zbog tobože nasilničkog ponašanja i nanošenja fizičkih povreda, a ne zbog krivičnog djela zločina iz mržnje".

- Gosti u kafiću "Petko" u Uzdolju su brutalno fizički napadnuti samo zato što su Srbi. Cilj fizičkog napada je bio da se Srbi dodatno zastraše i da im se pošalje jeziva poruka da im nema života u Hrvatskoj - saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona, čiji je Linta predsjednik.

Linta je istakao da se u Hrvatskoj gotovo svakodnevno dešavaju srbomrzački ispadi koji su dio dobro organizovane kampanje ustaških snaga čiji je cilj potpuna rehabilitacija ustaštva i NDH i protjerivanje preostalih Srba.

Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko dana uništavaju se ćirilični plakati predsjedničkih kandidata u Hrvatskoj koje je postavilo Srpsko narodno vijeće i ostavljaju poruke mržnje.

- Osim toga, ispisuju se novi srbomrzački grafiti i poruke mržnje u Zagrebu, Splitu i drugim hrvatskim gradovima kao što su "Maksovi mesari", "Samo krvi četnika iz Knina", "Ubij Srbina", "Srbe na vrbe" i mnogi drugi - upozorio je Linta.

On je naglasio da hrvatska vlast svojim ponašanjem "ohrabruje ustaške snage da se ponašaju sve agresivnije i bezobzirnije jer znaju da za njih ne važe Ustav i zakoni".

- Јasno je da Hrvatska nije istinski demokratska država, jer se u njoj gotovo svakodnevno krše temeljne vrijednosti današnjeg svijeta, posebno ljudska prava, vladavina prava i antifašizam - dodao je Linta.

U petak, 6. decembra, iz istražnog zatvora puštena su desetorica napadača na goste u kafiću u selu Uzdolje, dok su ostali pušteni ranije.

Opštinsko tužilaštvo u Šibeniku podnijelo je 4. decembra Opštinskom sudu optužnicu protiv 15 hrvatskih državljana koji su 21. avgusta u Uzdolju napali Srbe dok su u kafiću gledali utakmicu beogradske Crvene zvezde. Optužnica je podignuta zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja povreda.

Optuženima je na teret stavljeno da su maskirani fantomkama, majicama i maramama, sa drvenim i metalnim predmetima, štapovima i mačetom u rukama ušli u kafić u kojem su bili vlasnica i 18 gostiju, među kojima i djeca, te uz pogrdne riječi i psovke, razbijali inventar i fizički nasrnuli na goste.

Petoro gostiju, među kojima i jedno dijete, su povrijeđeni, a u kafiću je pričinjena velika šteta, prenosi portal Indeks.