latinica  ћирилица
11/12/2019 |  08:13 ⇒ 09:42 | Autor: SRNA

Otpor samovolji i reviziji Dejtona počeo 2007. godine

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na današnji dan 2007. godine rezoluciju u kojoj se navodi da su stvoreni uslovi za potpuni prestanak bonskih ovlaštenja visokom predstavniku.
OHR - Foto: RTRS
OHRFoto: RTRS

Tako je Srpska najavila žestok otpor OHR-u koji se od tumača Dejtonskog mirovnog sporazuma pretvorio u instituciju koja ga mijenja ili oblikuje prema željama bošnjačkih vlasti u Sarajevu.

Od 1997. do 2012. godine visoki predstavnici u BiH su nametnuli čak 899 odluka i smjenjivali političare /mahom iz Republike Srpske/.

Ustav i zakone BiH, na svoju ruku i volju, najviše je /zlo/upotrebljavao Britanac Pedi Ešdaun. Tokom svog mandata, od 2002. do 2006. godine, nametnuo je čak 430 odluka i smijenio 59 funkcionera iz Republike Srpske.

Mnogima je čak zabranio da rade i druge poslove, a oduzimao je imovinu ljudima bez bilo kakvih pravnih dokaza ili ovlaštenja.

Karlos Vestendorp nametnuo je 80 odluka. On je 1999. godine smijenio na izborima izabranog predsjednika Republike Srpske Nikolu Poplašena.

Volfgang Petrič je svoj autoritet /zlo/upotrijebio čak 242 puta, a Kristijan Švarc-Šiling 66 puta.

Miroslav Lajčak najmanje se od svih visokih predstavnika miješao u Ustav i zakone BiH, "samo" 30 puta.

Posljednjih godina, kao posljedica žestokog političkog otpora Republike Srpske, visoki predstavnik Valentin Incko u nekoliko navrata najavio je mogućnost da i on /zlo/upotrijebi ovlaštenja, ali je to činio uglavnom simbolično.