latinica  ћирилица
11/12/2019 |  08:47 ⇒ 08:49 | Autor: sputniknews.com

Ruski bokseri odbili da idu na Olimpijadu bez nacionalne zastave

Bokseri ruske reprezentacije su odbili da idu na Olimpijadu u Tokio bez nacionalne zastave, izjavio je generalni sekretar Bokserske federacije Rusije Umar Kremljev.
Ruski bokseri odbili da idu na Olimpijadu bez zastave (foto: Sputnik / Maksim Bogodvid) -
Ruski bokseri odbili da idu na Olimpijadu bez zastave (foto: Sputnik / Maksim Bogodvid)

- Momci će putem suda tražiti da se takmiče pod zastavom. Sada treba da vidimo koje korake će preduzeti Olimpijski komitet Rusije i Ruska antidoping agencija, ali ćemo i mi sami da analiziramo mogućnost osporavanja ove odluke. Za nas je najvažnije da naši bokseri nastupaju pod zastavom Rusije i da se čuje naša himna. Bez toga nema smisla učestvovati - rekao je Kremljev.

Ranije je bilo saopšteno da će država podnijeti zahtjev za organizaciju Evropskog prvenstva 2021. godine u Čeljabinsku i Svjetskog kupa 2020. godine.

- Treba postići neki sporazum sa VADA, kako bi i Svjetski kup i Evropsko prvenstvo bilo održano u Rusiji. Više puta sam govorio da je Rusija velika sportska sila, svi turniri na teritoriji naše države se organizuju na najvišem nivou - dodao je Kremljev.

On je izrazio mišljenje da to što se dešava nije samo problem Rusije, već cijelog međunarodnog sporta i da se ne treba optuživati država, već "neku konkretnu federaciju".

U ponedeljak je Izvršni odbor VADA jednoglasno usvojio preporuke Nezavisnog odbora za usaglašenost VADA (CRC) i suspendovao ruske sportiste sa velikih međunarodnih sportskih takmičenja u naredne četiri godine, uključujući Olimpijske i Paraolimpijske igre. Dozvolu za takmičenje dobiće samo "čisti" sportisti iz Rusije koji će se takmičiti u neutralnom statusu. Za Rusku antidoping agenciju (RUSADA) navedeno je da ne poštuje svjetski antidoping kodeks.