latinica  ћирилица
11/12/2019 |  10:05 ⇒ 12:20 | Autor: SRNA

Јutros 330 migranata iz Vučjaka smješteno u kasarnu u Blažuju

U kasarnu u Blažuju, kod Sarajeva, jutros je smješteno 330 migranata, potvrdio je za Srnu portparol Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.
Migranti - Foto: klix.ba
MigrantiFoto: klix.ba

On je rekao da je ukupno stiglo 700 migranata u 14 autobusa, od kojih je 370 smješteno u kasarnu Ušivak u Hadžićima.

Hadžiabdić je dodao da će policija pojačati prisustvo na lokalitetima gdje su smješteni migranti u kasarni Ušivak u Hadžićima i u Blažuju.

Јuče je sa područja Unsko-sanskog kantona, iz kampa Vučjak ka Kantonu Sarajevo krenulo ukupno 14 autobusa, od kojih je osam oko ponoći pod jakom policijskom pratnjom stiglo u kasarnu "Ušivak" na području Hadžića, dok je preostalih šest autobusa rano jutros preusmjereno u kasarnu Blažuj.

Akcija sprovođenja migranata u Blažuj je urađena bez najave.

Predsjednik Mjesne zajednice Blažuj Salih Hajdarević rekao je da kamioni od jutros dovoze stvari potrebne za opremanje kasarne za smještaj migranata, prenosi portal Kliks.

Mještani Blažuja su se nedavno pobunili nakon informacije da će kasarna biti pretvorena u prihvatni centar za migrante, a čak su najavljivali i blokadu ulice koja vodi prema objektu.

Opštinska vlast je poručila da zahtjeva od kantona i BiH da osigura bezbjednost lokalnog stanovništva i njihove imovine.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, u prihvatnim centrima u BiH nalazi se 4.000 migranata, ali tačan broj niko ne zna