latinica  ћирилица
11/12/2019 |  10:32 | Autor: SRNA

Sačuvajmo srpski jezik

U Brodu je održana manifestacija "Vihorovo stihovanje" na kojoj su pjesnici iz ove opštine, Dervente, Doboja i Prnjavora poručili da je potrebno očuvati srpski jezik i pismo.
Brod: Manifestacija "Vihorovo stihovanje" - Foto: SRNA
Brod: Manifestacija "Vihorovo stihovanje"Foto: SRNA

Starješina Hrama Pokrova Presvete Bogorodice Željko Teofilović izrazio je zadovoljstvo što je Crkvena opština Brod bila dio sinoćnjeg programa i organizacije ovog skupa u prostorijama Svetosavskog doma.

- Ovo je vraćanje kulture u okvire crkve i manastira kako je to nekada i bilo, jer su to čuvari tradicije i pismenosti srpskog naroda. Јoš veće zadovoljstvo je što održavamo književno veče u Svetosavskom domu, koji je osveštan na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, kada je slava hrama - rekao je Teofilović.

Predsjednik Srpskog književnog kluba "Vihor" Derventa Nenad Simić istakao je da se manifestacija održava u godini kada Srpska pravoslavna crkva slavi jubilej 800 godina autokefalnosti.

- Druženje je održano u predivnom objektu Svetosavskog doma koji treba da bude ponos ove lokalne zajednice i još mnogo šire. Šaljemo i poruku da je potrebno očuvati srpski jezik i pismo - rekao je Simić.

Pjesnik iz Dervente Milorad Đurđević podsjetio je da je prvo "Vihorovo stihovanje" održano prošle godine u Derventi.

- Ovo je i jedan vid vraćanja gostoprimstva pjesnicima iz drugih sredina. U očuvanju srpskog identiteta, kulture i pjesništva Crkvena opština Brod širokogrudno nam je ponudila svoj prostor, sa ciljem promovisanja nas kao srpskih stavaralaca i čuvara srpskog identiteta - rekao je Đurđević, koji je i predsjednik Upravnog odbora Srpskog književnog kluba  "Vihor".

U programu su učestvovali pjesnici Miroslav Živković, Јovo Dimić, Savko Pećić, Nenad Simić, Slavko Pokrajac, Milorad Đurđević, Željka Ignjatić, Gordana Ilić, Rada Јanjušić, Biljana Dobrilović, Nedeljko Kovačević i Goran Vuković.

Nastupio je i najmlađi sastav Kulturno-umjetničkog društva "Duško Trifunović" Broda.

Prije održavanja manifestacije u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice služena je molitva kojoj su prisustvovali pjesnici.

Organizatori manifestacije su Crkvena opština Brod i SKK "Vihor" iz Dervente.