latinica  ћирилица
11/12/2019 |  10:44 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Novi Grad: Izložba o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću

U Galeriji u Novom Gradu otvorena je izložba o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću.

Izložba predstavlja album stvaralaštva i naučnih dostignuća Milankovića, koji je uz Nikolu Teslu i Mihajla Pupina, jedan od srpskih velikana iz naučne oblasti.

Milutin Milanković je bio svestran naučnik koji je objedinio brojne naučne discipline i spojio ih sa astronomijom i matematikom.

Izložbenu postavku na 28 postera priredio je Savez inovatora Republike Srpske sa javnom ustanovom Kulturno-obrazovni centar u Novom Gradu.

- Izložba predstavlja jednu vrstu spomenika našem velikanu jer je tu, na jednom mjestu, sakupljen veliki broj činjenica - kaže Dražen Babić, direktor Centra.

Izložba će biti otvorena do 20. decembra, a biće to prilika i za organizovane posjete učenika osnovnih i srednjih škola.

- Posebno nas raduje da učenici osnovnih i srednjih škola organizovano dolaze na ovakve izložbe. Nakon prošle izložbe smo imali zadovoljstvo da nam učenici trećeg razreda Gimnazije u Novom Gradu prikažu istorijski čas - istakla je Mirjana Drljaača, dokumentarist u Galeriji.

Cilj izložbe je da podstakne kod mladih ljudi ljubav prema učenju i nauci, a upravo ova izložba ima dosta elemenata za to.