latinica  ћирилица
11/12/2019 |  11:35 ⇒ 13:00 | Autor: SRNA

Galijašević: Pozivajući na linč, SDA često nastupa kao teroristička organizacija

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je da je priča SDA o moralu i ljudskosti Emira Kusturice i Petera Handkea priča onih koji nemaju ni morala, a ni ljudskosti i klasična je SDA-ovska prijetnja ove stranke koja, nažalost, u svojim javnim istupima ponekad nastupa kao da je teroristička organizacija a ne politička partija, koristeći često, u svom javnom obraćanju prijetnje, poziv na linč.
Kusturica i Handke - Foto: RTRS
Kusturica i HandkeFoto: RTRS

- U ovom slučaju SDA je to učinio prema dvojici svjetskih umjetnika Emiru Kusturici i Peteru Handkeu. Taj flagrantni napad na umjetnike govori da su ljudskost, istina i pravda, te civilizacijske vrijednosti daleko udaljene od SDA - istakao je Galijašević.

Na pitanje Srne da prokomentariše saopštenje SDA u kojem su iznesene gnusne uvrede i optužbe na račun Kusturice i Handkea, Galijašević je naglasio da Emir Kusturica nikada nikog nije izdao nego je u potrazi za ljudskom i umjetničkom slobodom, krenuo putem koji su prošli Ivo Andrić, Meša Selimović i mnogi drugi.

- Zar i nobelovac Ivo Andrić nije rekao da se nikad više neće vratiti u BiH, upravo zbog ovakvog vokabulara koji danas koristi SDA - naveo je Galijašević.