latinica  ћирилица
11/12/2019 |  12:02 ⇒ 12:05 | Autor: SRNA

Vučić: Do rješenja za Kosmet samo kompromisom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Atini da je Beograd spreman da pregovara o kompromisnom rješenju problema Kosova i Metohije, da je uvijek tražio kompromis i da ne želi da se nametne rješenje koje će biti u interesu samo jedne strane.
Aleksandar Vučić (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Goll) -
Aleksandar Vučić (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Goll)

- Mi smo spremni i otvoreni da pregovaramo o bilo kakvom kompromisnom rješenju. Neki pominju druge modele, ali ne nude nam ništa konkretno. Ako neko misli da će doći u Beograd i reći nam da priznamo Kosovo kao nezavisnu zemlju, to se neće dogoditi - rekao je Vučić za grčki list "Katimerini".

Na pitanje o korekciji granica kao mogućem djelu rješenja kosmetske krize, Vučić je odgovorio kontrapitanjem: "O kojim granicama se govori?", prenosi Tanjug.

- Da li o onima koje priznaju Kina, Rusija, Grčka i Španija ili onima koje priznaju Francuska, Njemačka...? - upitao je Vučić.

Vučić je ponovio da je zahavalan Grčkoj što nije priznala samoproglašeno Kosova i konstatovao da je "riječ je o zemlji koja štiti međunarodno pravo, uprkos pritiscima kojima je po tom pitanju bila izložena".

- Od mene nećete čuti druge zahtjeve, osim da želimo da se ukinu takse od 100 odsto /koje je uvela Priština na proizvode iz centralne Srbije/. Zato želimo da sjednemo za sto, da razgovaramo o tom problemu i probamo da nađemo rješenje - kaže Vučić.