latinica  ћирилица
11/12/2019 |  12:17 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Smajlović: Napadima na Handkea brane svoje ostrašćeno ratno izvještavanje

Poznati srpski novinar Ljiljana Smajlović ističe da američki i drugi zapadni novinari iz ratova u bivšoj Јugoslaviji napadima na nobelovca Petera Handkea žele da odbrane svoje ratne karijere, kada su izvještavali ostrašćeno i jednostrano.
Ljiljana Smajlović (foto:mc.rs) -
Ljiljana Smajlović (foto:mc.rs)

Prema njenim riječima, Handkeova nagrada prijeti da sruši taj njihov oreol da su bili na jedinoj pravoj strani i da legitimizuje činjenicu da se može i drugačije gledati na taj rat.

- Oni su se tu do kraja otkrili i rekli - "nepodnošljivo je da ne budu Srbi za sve krivi". To je, naravno, pozicija koja mora sa godinama i kroz istoriju da doživi poraz - izjavila je Smajlovićeva Srni.

Ona je navela da napadi američkih i drugih zapadnih novinara iz ratova u bivšoj Јugoslaviji na Handkea govore o njihovoj mržnji prema Srbima.

- Oni su napravili mit o sebi kao o hrabrim zastupnicima jedne potpuno nevine i čiste strane, koja je bila isključivo žrtva i na tome su napravili nevjerovatne karijere - rekla je Smajlovićeva.

Ona je dodala da je sa identitetom i profesionalnom reputacijom tih zapadnih novinara povezano to da ne smije da se naruši ta slika o Srbima kao jedinim krivcima, jer onda njihovo svrstavanje dolazi u pitanje, a posebno njihova ostrašćenost.

- Oni sada, što je stvarno upadljivo, sa još većom ostrašćenošću brane onu svoju nekadašnju ostrašćenost. Ovo je sada neka divljačka mržnja prema Handkeu, koja je, u stvari, samo drugi pojavni oblik one mržnje prema Srbima - ocijenila je Smajlovićeva.

Ona ističe da postoji jedan broj svjetski poznatih novinara, koji su karijere izgradili na tome što su predstavljali da je u građanskom ratu u bivšoj Јugoslaviji kriv samo jedan narod i da su samo njegovi pripadnici činili zločine, dok je sve loše što su učinili drugi bilo "usputno i slučajno u vrtlogu rata".

- Meni je na neki način drago što se to potpuno razotkrilo. Oni su uvijek pisali kao da su Srbi jedini krivci, ali nisu to tako tvrdo izgovarali - rekla je ona.

Smajlovićeva je istakla da će svakome vremenom biti jasno da ne postoji sukob u kojem je krivica samo na jednoj strani, da ne postoji građanski rat u kojem je samo jedna strana kriva, te da nijedan rat nije tako čist.

Ona je napomenula da je na nju najjači utisak ostavila činjenica da Piter Mas, bivši dopisnik "Vašington posta", a sadašnjeg američkog sajta "Intersept" koordiniše cijelu akciju protiv Handkea i svakodnevno agituje.

Smajlovićeva je podsjetila da je Mas napisao nekoliko tekstova na "Interseptu" protiv Handkea, da istražuje piščev život, želeći da nađe još nešto kompromitujuće, pretražuje njegove potvrde o tome gde je spavao kada je bio u Republici Srpskoj.

Ona je dodala da Mas sa najvećom strašću progoni Handkea i Švedsku akademiju koja mu je dala Nobelovu nagradu.

- On je otvorenije rekao o čemu se radi. On je na kraju u nekom od tih svojih šest ogromnih tekstova napisao - "Handke pokušava da preokrene istoriju i da tvrdi da nisu Srbi glavni i jedini krivci" - napomenula je Smajlovićeva.

U napade protiv Handkea, osim Masa, uključili su se i bivši ratni izvještači zapadnih medija kao što su Kristijan Amanpur, Samanta Pauer i drugi, koji su jednostrano izvještavali za vrijeme ratova u bivšoj Јugoslaviji, posebno u BiH.