latinica  ћирилица
11/12/2019 |  12:31 ⇒ 14:19 | Autor: TANЈUG

Devet zemalja Evropske unije za "ubrzane integracije" zapadnog Balkana

Austrija, Italija, Slovenija i zemlje Višegradske grupe dostavile su Briselu svoj prijedlog "unapređenje procesa i održive i ubrzane integracije zapadnog Balkana".
Evropska unija - Foto: RTRS
Evropska unijaFoto: RTRS

Novi "non pejper" predlaže da se "unaprijeđeni pristup" zasniva na "zadržavanju postojećih principa": punopravnom članstvu kao konačnom cilju, fokusu na fundamentalnim oblastima, da proces pristupanja bude zasnovan na postignutim rezultatima, na striktnim i fer uslovima, jačanju regionalne saradnje i dobrosusejdskih odnosa i da bude kompatibilan sa već postojećim pregovaračkim okvirima.

- Unutrašnja reforma Evropske unije ne može biti preduslov za proširenje. Naša vrata ostaju otvorena - navodi se u dokumentu u koji je Tanjug imao uvid.

Prijedlog devet zemlja članica obuhvata i pet osnovnih ciljeva od koji je prvi jačanje kredibiliteta procesa pristupanja i interinstitucionalne saradnje.

Drugi se odnosi na "održavanje i ubrzavanje napretka u reformama", i to sa fokusom na vladavini prava.

- Proces mora biti sveobuhvatniji i manje izdijeljen. Pregovori bi trebalo da obezbjede bolju pripremu za članstvo u Evropskoj uniji i dovedu do opipljivijih koristi za građane tokom samog procesa - stoji u tekstu dokumenta.

Kao peti cilj navodi se "aktivniji angažman" Evropske unije i zemalja članica u pristupanju Zapadnog Balkana, ali i bolja koherenetnost partnera na Zapadnom Balkanu kada su u pitanju "EU integracije kao njihov strateški cilj".

Novi "non pejper" u debati oko promjene metodologije pristupnja Zapadnog Balkana predlaže "grupisanje" pregovaračkih poglavlja po osnovnim oblastima, bolje struktuiranje poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, kao i davanje "jačih podsticaja" za napredak u pregovorima kroz jasne koristi za građane zemalja u procesu.

Predlažu se "politički podsticaji" u vidu godišnjeg održavanja sastanka lidera Evropske unije sa liderima zemalja Zapadnog Balkana i pojačana zastupljenost predstavnika regiona na neformalnim ministarskim sastancima Evropske unije, odborima i radnim grupama.

- Efikasni i ciljani finansijski podsticaji moraju nagraditi i olakšati napredak - stoji u tekstu koji je potpisalo devet članica Evropske unije.

Traži se jača finansijska podrška regionu, pojačane investicije i smanjenje ekonomskog i razvojnog jaza između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Od Evropske komisije se traži da jasnije, lakše za upoređivanje i mjerenje, predstavi ocjene napretka u primjeni EU kriterijuma od strane zemalja u procesu pristupanja.

- Poboljšanje ocjene reformskog procesa treba da obuhvata i stvarni uticaj reformskih mejra na terenu - navodi se u prijedlogu.

Među prijedlozima našli su se i održavanje "Konferencije o Evropi" u zemljama regiona, više zajedničkih inicijativa Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata zemalja članica i Zapadnog Balkana, kao i učešće regiona u "Konferenciji o budućnosti Evrope" koja je planirana da se održi u naredne dvije godine u cilju reforme, većeg jedinstva i boljeg funkcionisanja Unije.

U Evropskoj komisiji kažu da je pored francuskog "non pejpera", koji je bio i prvi prijedlog promjene metodologije procesa pristupanja Evropskoj uniji, do sada dostavljeno još nekoliko dokumenata na istu temu. Sve zemlje članice pozvane su da što prije predstave svoje ideje i prijedloge.

Komisija je najavila da će tokom januara izaći sa svojim prijedlogom o novoj metodologiji proširenja koji bi trebalo da bude osnova za dalju debatu i uspostavljanje konsenzusa unutar Evropske unije o budućnosti politike proširenja.