latinica  ћирилица
11/12/2019 |  12:33 | Autor: sputniknews.com

Iran će razvijati sopstveni internet

Iran ima namjeru da nastavi sa jačanjem suverenog interneta, ali se neće isključivati sa globalne mreže, rekao je predsjednik Irana Hasan Rohani.
Ilustracija (Thinkstock.com) - Foto: B92
Ilustracija (Thinkstock.com)Foto: B92

- Ako najavimo da ćemo jačati nacionalnu informacionu mrežu, neprijatelji zemlje će početi sa propagandom — vlada Irana namjerava da se isključi sa stranog interneta. Međutim, to nije tako, jer pored stranog interneta mi želimo jaku nacionalnu informacionu mrežu, kako bi narod mogao da koristi i jedan i drugi - istakao je Rohani.

Ranije je portparol vlade Irana Ali Rabi izjavio da "ni danas niti u bilo koje drugo vrijeme" ne postoje planovi da se isključe sa interneta i u slučaju da razviju sopstveni.

Sredinom novembra u Iranu je bio ograničen pristup internetu. Vlasti Irana su donijle odluku da isključe širok pristup internetu, nakon što je 15. novembra u zemlji izbio talas protesta koji su prerasli u nerede.

Vlasti su svoju odluku obrazložile potrebom da se osigura bezbijednost zemlje u teškoj situaciji. Iran je tvrdio da će internet biti vraćen nakon što u zemlji zavlada mir, što se i desilo krajem novembra.

U Iranu je sedmicu i po bio ograničen pristup stranim sajtovima i pretrazi, ali je bio dozvoljen pristup lokalnim stranicama na internetu.

SAD su podržale demonstrante i zatražile od iranskih vlasti da pod hitno obnove rad interneta u toj zemlji.