latinica  ћирилица
11/12/2019 |  12:54 ⇒ 13:01 | Autor: SRNA

Vučić-Micotakis: Potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirjakos Micotakis danas su u Atini potpisali Deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dvije zemlje.
Vučić i Micotakis (foto: Tanjug / Predsedništvo Srbije ) -
Vučić i Micotakis (foto: Tanjug / Predsedništvo Srbije )

Micotakis je nakon potpisivanja rekao da se Deklaracijom strateška saradnja dvije zemlje podiže u raznim oblastima.

On je na konferenciji za novinare sa Vučićem posebno naglasio značaj saradnje Srbije i Grčke u infrastrukturi, kulturi i energetici, ukazujući da je saradnja u toj oblasti značajna za energetsku bezbjednost.

- Doprinijeli smo vašim ekonomskim rezultatima na kojima vam čestitam i spremni smo da podržimo investicije u Srbiji - rekao je Micotakis.

Micotakis je zahvalio Vučiću što je pozitivno odgovorio na zahtjev Vlade Grčke da Srbija pruži gostoprimstvo djeci izbjeglicama bez starateljstva, koja se nalaze u Grčkoj.

On je ponovio podršku Atine evropskom putu Srbije, kao i po pitanju Kosova i Metohije.

- Naš stav je da stabilna Srbija priprada Evropi - poručio je grčki premijer.

Vučić je istakao da je Deklaracija od velikog značaja za saradnju Srbije i Grčke.

- Rekli ste da imate velike i snažne saveznike. Srbija nije ni veliki, ni snažan saveznik, ali je odani i iskreni prijatelj grčkog naroda i države - poručio je Vučić.

Vučić je zahvalio za podršku evropskom putu Srbije i po pitanju Kosmeta, naglasivši da Beograd podržava Atinu i na kopnu i na moru, u svjetlu najnovije krize na Mediteranu.