latinica  ћирилица
11/12/2019 |  13:03 ⇒ 13:12 | Autor: SRNA

Milunović: Predstoji izgradnja centralnog spomenika srpskim žrtvama

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović razgovarao je danas u Bratuncu sa načelnikom ove opštine Nedeljkom Mlađenovićem i predstavnicima srpskih udruženja proisteklih iz rata o izgradnji centralnog spomenika srpskim žrtvama Podrinja u Bratuncu i stambenom zbrinjavanju porodica iz boračkih kategorija.
Duško Milunović sa Nedeljkom Mlađenovićem i predstavnicima srpskih udruženja - Foto: SRNA
Duško Milunović sa Nedeljkom Mlađenovićem i predstavnicima srpskih udruženjaFoto: SRNA

Sastanku je prisustvovao i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Milunović je rekao da će biti izgrađen spomenik za 3.267 žrtava u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu iz srednjeg Podrinja

- To će biti simbol ogromnog stradanja našeg naroda u ovoj regiji. Za to stradanje niko nije odgovarao i to je izgleda, opredjeljenje sudova BiH da se procesuiraju oni koji su počinili zločine nad ostalim narodima, a da Srbi nemaju tu satisfakciju da budu zadovoljeni tužbama podignutim protiv onih koji su počinili zločine nad našim narodom - kaže Milunović.

On je istakao da će u Bratuncu biti izgrađen spomen-kompleks, koji treba da predstavlja simbol stradanja srpskog naroda na ovom području i da je danas okvirno utvrđena lokacija gdje će biti podignut spomenik, te da će uskoro biti dogovoreni i ostali detalji.

- O ovome ću upoznati premijera i Vladu Republike Srpske i očekujem da ćemo već iduće godine krenuti sa radovima - pojasnio je Milunović.

Govoreći o stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija, Milunović je precizirao da je Vlada Republike Srpske po posebnom programu u Bratuncu zbrinula 186 porodica.

- Za 116 su izgrađeni stanovi, 70 je riješeno nepovratnim novčanim sredstvima, a trenutno su 72 prijavljene porodice za rješavanje stambenih pitanja. Nadam se da će uskoro biti završena obrada tih podataka i da ćemo doći do konačnog broja zbrinutih kako bi u ovoj opštini završili stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratne vojne invalide od prve do četvrte kategorije - zaključio je Milunović.

Mlađenović je rekao da je sa ministrima Milunovićem i Trninićem razgovarao o izgradnji spomenika nastradalim Srbima u Podrinju što je pokrenula Vlada Republike Srpske i regulisanju imovinskih odnosa lokacije za izgradnju spomen-kompleksa.

On je naveo da je u toku priprema neophodne dokumentacije za izgradnju spomenika, te dodao da je na sastanku bilo riječi i o stambenom zbrinjavanju porodica iz boračkih kategorija.

- Raduje što Vlada Republike Srpske znatnu pažnju posvećuje našoj opštini i očekujemo da će to doprinijeti bržem rješavanju pitanja o kojima smo danas razgovarali, ali i izgradnji graničnog prelaza kod novog mosta "Bratoljub", te obilaznice oko Bratunca - istakao je Mlađenović.