latinica  ћирилица
11/12/2019 |  13:11 ⇒ 13:12 | Autor: SRNA

Ispunjeni uslovi za dobijanje statusa Organizacije od javnog interesa

Predsjedništvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske zaključilo je danas u Banjaluci da je ova organizacija realizovala ključne zadatke za ovu godinu, te ispunila uslove da dobije status organizacije od javnog interesa.
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org) -
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org)

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Milovan Milutinović izjavio je novinarima da se kao nevladina i nestranačka organizacija bave proučavanjem odbrambeno-otadžbinskog rata i borbom za istinu.

- Okupili smo komandante ratnih jedinica Vojske Republike Srpske od Novog Grada do Trebinja i Nevesinja. Ovo je pokazatelj snage ljudi koji su u toku odbrambeno-otadžbinskog rata znali da organizuju i rukovode jedinicama Vojske Srpske u najtežim trenucima i odbrane Republiku Srpsku. Sumirali smo rezultate rada u ovoj godini i utvrdili osnove djelovanja u budućnosti - rekao je Milutinović.

On je podsjetio da je Organizacija starješina bila nosilac organizovanja međunarodne naučne konferencije o Srebrenici koja je održana u Banjaluci.

- Na konferenciji su učestvovala 54 autora sa 50 referata i svi su zaključili da u Srebrenici nije bilo genocida i da su inostrani mediji učinili sve da okaljaju obraz srpskog naroda i proglase ga genocidnim. Srpski narod nije počinio genocid, niti se zločini u Srebrenici mogu tumačiti kao genocid - kaže Milutinović.

Prema njegovim riječima, na konferenciji je nastala i publikacija na 800 strana koja je prevedena na engleski jezik i u elektronskoj verziji dostavljena na 5.000 adresa širom svijeta.

Plan je, dodao je Milutinović, da oko 1.000 primjeraka bude upućeno raznim institucijama i udruženjima širom svijeta.

Potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin istakao je da je na sjednici Predsjedništva konstatovano da su ispunili uslove da dobiju status organizacije od javnog interesa.

- Ispunjavamo sve kriterijume koji su propisani zakonom i podzakonskim aktima. Sticanjem statusa organizacije od javnog interesa Organizacija starješina će dobiti vjetar u leđa i steći dodatne uslove da programske ciljeve i zadatke usmjeri ka jačanju patriotskog fronta i očuvanju tekovina odbrambeno- otadžbinskog rata i Republike Srpske - naglasio je Župljanin.

On je dodao da su napadi na Srpsku izuzetno snažni, a da je Organizacija starješina pokazala da može da se bori sa njima i da može dati veliki doprinos u očuvanju Republike Srpske, srpskog naroda i tekovina proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Mirko Trivić najavio je da će naredne godine organizovati naučnu konferenciju na republičkom nivou koja se tiče pada zapadnokrajiških opština i stradanja srpskog naroda 1995. godine.

- Na nivou Sarajevsko-romanijske i hercegovačke regije biće održana konferencija o otvaranju komunikacije između Sarajeva i Trebinja. Uspostavljanje teritorijalne cjelovitosti Srpske bio je jedan od strateških ciljeva postavljenih još 1992. godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske - istakao je Trivić.

Sjednici Predsjedništva Organizacije starješina Vojske Republike Srpske prisustvovali su i predsjednici regionalnih, gradskih i opštinskih odbora.