latinica  ћирилица
11/12/2019 |  13:18 | Autor: SRNA

Pendeševa: Evropa nema strategiju suočavanja sa migrantskom krizom

Ministar odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Marina Pendeš danas je na sastanku ministara odbrane članica Američko-jadranske povelje /A-5/ u Tirani rekla da cijela Evropa nema sveobuhvatnu i koherentnu politiku ili strategiju suočavanja s migrantskom krizom.
Marina Pendeš     (Foto:bportal.ba) -
Marina Pendeš (Foto:bportal.ba)

U pogledu potencijalnih terorističkih prijetnji, ona je naglasila da je odgovor institucija BiH na tu prijetnju u posljednjih nekoliko godina sistematski, organizovan, sveobuhvatan i adekvatan.

Ona je na sastanku govorila o izazovima u jugoistočnoj Evropi, a posebno se osvrnula na ilegalne migracije, terorističke prijetnje, povratak boraca sa stranih ratišta, te prirodne katastrofe.

- Da bismo efikasno spriječili i adekvatno odgovorili na pomenute izazove, uspješna regionalna saradnja mora podrazumijevati razmjenu iskustava, znanja i ekspertiza, ali i obuku i zajedničko djelovanje, koje će pratiti i odgovarajuća transformacija i prilagođavanje politika, strategija i struktura - zaključila je Pendeševa.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je ministarski sastanak u Tirani sadržavao sesije s temama: "Perspektiva zemalja posmatrača vezana za bezbjednosno okruženje u regionu i njihovo članstvo u Američko-jadranskoj povelji", "Bezbjednosni izazovi jugoistočne Evrope", "Budućnost inicijative A-5 i zajednički doprinos NATO operacijama i misijama", te "NATO-ova politika otvorenih vrata".

Sastanak je okončan potpisivanjem zajedničke izjave ministara odbrane zemalja članica A-5.

Inicijativu A-5 pokrenule su Hrvatska, Albanija, Makedonija i SAD 2003. godine, a od 2008. godine aktivni učesnici su BiH i Crna Gora. Glavni cilj ove inicijative je pružanje podrške evroatlantskim procesima u jugoistočnoj Evropi.